|
Benim bilgisayarımda da kırık program var elbet ama asıl kullandığım yazılımlar lisanslı (winRar da dahil olmak üzere). Aptal değilim, Türkiye'de Brazil satılmamış olmasına rağmen, insanların Brazil ile işler yaptığını, onlardan para kazandığını, yarışmalarda, forumlarda ödüller aldığını, maddi ve manevi kazançlar sağladığnı biliyorum elbet. Bir arkadaş mim_abbdurrahman'ın cevabından önce bana mail atmış, "Türkiye gerçeklerini" anlatmaya çalışmış bana. Ona da söylediğim gibi Türkiye gerçeklerinin çok farkındayım ben. Türkiye gerçeği şu: 1-2 milyarlık cep telefonları peynir ekmek gibi satıyor. Herkes "kapkaç olmasın" diyor ama çalıntı (ikinci el olarak da okunur) telefon almaktan çekinmiyor. Gereksiz şerit değiştirilmese trafiğin hızlı akacağını herkes biliyor ama 1 metre önde olmak için hemen diğer şeride atlıyor. Bedava ve yasal versiyonunu çıkarmanıza rağmen insanlar aynı işi yapmak için kırığını kullanmayı tercih ediyor. Rusya da kırık yazılım cenneti ama orada gelir ayda 50 dolarlar civarında, fakir edebiyatı yapacak birisi varsa biz değiliz. 10 milyonluk Yunanistan'dan bile bissürü yasal kullanıcımız varken 72 milyon insandan bir tane çıkmaz "yasal" kullanan. Alın size Türkiye gerçeği. Cep telefonu alır 2 milyara ama ekmek yediği işi için harcamaya eli varmaz o parayı.
Beni en çok üzen insanların kırık yazılım kullanması değil zaten. Kırık yazılım kullanmanın doğruluğunu benimsemeye başladı insanlar: bu koyuyor. Dahası vicdanlarını rahatlatmak için çalıntı yazılım kullanmak "yanlış" diyenleri de türlü söylemlerle "ikna" etmeye çalışıyorlar. Forumlarda böyle terbiyesizlikler yapılınca daha çok beni ikna etmeye çalışıyor insanlar "ama öğrenci, gelir, falan fıstık" diye, benim alın terimi çalmış adama "yanlış yapıyorsun" diyen o kadar çıkmıyor. Tam bir yavuz hırsız durumu. mim_addurramanın cevabı da bunu çok açık gözler önüne seriyor.
Dünya iyiden iyiye bilişim çağına girerken, çalıntı progralarla mı bu çağı yakalayacağız? Yazılım sektörü nasıl gelişecek. Bu mentalite ile mümkün mü? mümkün olduğuna inanan varsa söylesin.
Neyse dediğim gibi benim derdim kırık yazılım kullananlarla değil zaten. Ama kırık yazılımı utanmadan elinde sallaya, onunla yapılmış işleri oraya buraya post edip, programcısına seslenmek derecesinde bunu benimsemiş olmak bana koyuyor.
O renderin "en az" 4000x2160 olduğunu "biliyorum". 3 yıl boyunca günde en az 15 saat bir program üzerinde çalışınca, birkaçyüz bin satırı ellerinizle yazdığınızda anlıyorsunuz renderin nasıl render edildiğini, sonra ne yapıldığını. Buraya post ettiğiniz resmi 512x384 görüntüden büyüttüğünüzü söylerek sadece benim değil diğer insanların da emin olmasını sağladınız zaten. 512x384 resimden o kalitede 1000x540 görüntü elde etmek "tıbben" mümkün değil. Burada oyun oynamıyoruz, sizin karşınızdaki insanlar da çocuk değil ki böyle kandırasınız. Yalanlara yalan eklemenin ya da saldırgan olmanın bir işe yaramayacağı insanların önündesiniz: hiç değilse bunun "bilincinde" olun.
Madem deneme yapacaksınız NEDEN Rio ile yapmadınız da kırık brazil temin edip kırık yazılım piyasasını körüklediniz (kendi payınız kadar)? Hadi diyelim kırık brazil kullandınız, ve bir soru sormak ihtiyacı hissettiniz, NEDEN hiç değilse o renderı küçük render edip göndermediniz? (benim sizin sorunuzu burada yanıtlama zamanı kadar bir sürede bu renderı alabilirdiniz, ben o zamanı harcıyorum sırf "birisi bana soru sormuş, görmüşken yanıtlamazsam olmaz" düşünerek de siz "yaw adama soru soracaaz, bari kırık programla çıkmayalaım ayıp olur" diyemiyorsunuz). Hadi tüm bunları yapmadınız NEDEN hala dalga geçer gibi "lisans konusunda size aynen katılıyorum" diyorsunuz? Bu kadar saygısızlık, bu kadar terbiyesizlik ve kendini bilmezlik mi olur?
Küçükken ders kitaplarında okurduk, sağda solda hep karşımıza çıkardı "Türk halkının ne kadar şerefli, ne kadar onuruna düşkün, ne kadar dürüst, ne kadar saygılı olduğu". nedense yaşadıkça bunun tersini görüyorum.
Hırsız olmak kesmiyor, bir de "Yavuz hırsız" olmak var tabi.
|