Tek Mesaj Görüntüle
Eski 10-06-2004, 09:37   #1
5N1K
Forum Üyesi

5N1K is on a distinguished road
Türkiye'nin çulsuz mimarları

İlk olarak başlığın biraz mübalağa olduğunu belirtmek istiyorum, lakin popüler dünyamızda daha çok insanın ilgisini bu tarz başlıkların çektiği bir gerçek. (Amacım, bu mesajın olabildiği kadar çok kişiye ulaşması ve artık tartışılmaya başlanması)

Ben her ne kadar yeni mezun bir mimar olsam ve duyduklarım gördüklerim şimdilik kendi çevremden ibaret olsa da, bunun daha genel bir sorun olduğunu bilmeyen yok. Lafı eveleyip gevelemeden söylüyorum: Bu ülkede mimarlığın itibar kaybetmesinin başlıca nedenlerinden biri de bence mimarların aldığı maaştır, bu kadar basit. Bu maaşı veren kim peki? Başka mimarlar... Yani mimarlar yanında çalışan mimarın değerini, emeğinin karşılığını yeterince vermediği sürece, onun aslında meslek olarak da itibarını teslim etmiş olmuyor. ("Benim yanımda çalışmak bile bir onurdur" diyerek neredeyse asgari ücret veren mimarları duyunca insan kendini alamıyor bu mesajı Forum'a açmaktan...) Bu da toplumun gözünde, mimarlar için "okadar okuşum etmiş, şimdiki durumuna bak" denmesine sebep oluyor. Mimarlar, bundan dolayı sürekli ofis değiştiriyor, bundan dolayı kendi mesleği dışında işler yapıyor, dolayısıyla genel çevre de mimarlığın, meslek olarak pek gelecek vaad etmediğini, doğru düzgün geçindirmediğini düşünüyor.

Halbuki eskiden, klişeleşen "hit" meslekler arasında yer alan mimarlık artık ciddiye alınmıyor. Mimarlığı öss'de ilk tercihe yazan insanlara fazla idealist, ilk tercihi olmadan girenlerede "vah vah, neyse buda iyidir üzülme" deniyor.

mimarlığı bu duruma getiren şeylerin başında (hep suçu toplumun bilinçsiz olmasına ve mimarlığın kadrini bilmemesine bağlıyoruz ama biraz da çuvaldızı mimarlar kendilerine batırmalı diyorum) mimarların kendisi geliyor. mimarlar, kendi kendilerine bu mesleği insanların gözü önünde küçültüyorlar. Çok materyalistik düşünüyorsun diyeceksiniz, bu tek etken değil elbet, sadece biri ama önemlilerinden, ve maalesef materyalistik düşünmeden de olmuyor....

Biraz karışık yazdım umarım derdimi anlatabilmişimdir...
5N1K offline   Alıntı Yaparak Yanıtla