|
Reklam panosu bence dogasi geregi insan haklarini ihlal eden bir seydir, zira kimsenin kimseye zorla dev gibi sekiller-yazilar-fotograflar gostermeye hakki yoktur-hele kar amaciyla... Adamlar dev gibi bir reklam panosuyla seiko saati reklami yapiyorlarsa ayni parayi vererek benim de dev gibi kirmizi uzerine bir sari orak-cekicle komunizm propagandasi yapmaya hakkim olmalidir ama sanirim bu hakkim yoktur (bilemiyorum yonetmeligi), ayrica iyi ki yok, zira bence dev gibi bir orak cekicli pano icerdigi ideolojinin kutsalligi olsa da gayet cirkin bir goruntu olustururdu eminim. Dunyanin hemen hemen hic bir yerinde dev reklam panolari yasak degil ne yazik ki, bu bence hur dusunce ve sehircilik konusunda idealist olmasi gereken kitle icin bir yenilgidir. Bir reklam panosu herseyden once insanin dikkatini son derece gelisiguzel bir zamanda ve gelisiguzel bir yerde celmektedir. Ayni mantikla benim sokakta megafonla milleti rahatsiz edecek muzikler calmaya veya anlamsiz sesler cikarmaya da hakkim olmalidir. Biri goruntu, digeri de ses yonunden tecavuzdur. Reklam panosunun yaraticilik iceren bir sey sunmasi panonun orada olabilmesi icin bir gerekce olamaz zira burada amaca mal satmaktir. Olay televizyon reklamina da benzemiyor, televizyonda reklam varken kanal degistirebilirsin veya televizyonu tamamen kapatabilirsin, oysa otobusle onunden gecerken mecburen goruyorsunuz panoyu ve daha da kotusu sehrin o kismini buyuk olasilikla panoyla ozdeslestiriyorsunuz. Ben mumkun olsa butun reklam panolarini yokederdim.
|