Tek Mesaj Görüntüle
Eski 10-02-2004, 10:26   #1
sept
Arkitera Üyesi

İzmir
Mimar
sept is on a distinguished road
İngilizce Eğitim

7-8 yıllık yükseköğretimim boyunca birşeyi gerçekten hiç anlamadım...

İngilizce eğitimin nasıl bir avantajı var?Neden kendi dilimizde bilim yapamıyoruz?Anglo Saksonlar mı dahi yoksa biz mi aptalız?

Tabi hemen akla dünyanın bilim dilinin ingilizce olduğu geliyor ama bu kendi dilimizde eğitim görmememizi gerektirmez. Dikkat:İngilizce öğrenmeyelim demiyorum,keşke herkes anadili gibi ingilizce bilse,yabancı yayınları takip etse...Ama Selçuklu mimari tarihini ingilizce anlamak mümkün mü?

Dil bu kadar basit birşey değildir,içinde birçok göndermeyi,mecazı,zenginliği barındırır.Nasıl ki ingilizceden Türkçe'ye tam olarak çevrilemeyen kelimeler varsa Türkçe'de de İngilizce olarak ifade edemeyeceğiniz kavramlar vardır.

Bence bugün çoğu üniversite öğrencisindeki eksik, yabancı dil değil kültüre sanata ve kendi dilimize olan ilgi azlığıdır.İnanın çoğu yükseköğretim öğrencisi anlamlı 2 tane cümle yanyana getiremiyor.(özellikle mimarlık tarihi dersinde)Mimarlık gibi bu kaynaklardan beslenen bir mesleğin eğitimine başlarken İngilizce hazırlık yerine KÜLTÜR-SANAT'a hazırlık daha yararlı olmaz mı?Çünkü ortaöğrenimden gelen öğrencilerin kültür-sanata bakışı içler acısı.

Hatta bazen biraz paranoyakça bu ingilizce hazırlık vs... gibi şeylerin Türkiye'de bilimin,sanatın gelişmesini istemeyenler tarafından uydurulduğunu düşünüyorum.Artık kreşlerde bile ingilizce öğretiliyor.

Bir dili öğrenmek sadece o dili öğrenmek değildir.Dil içinde çok şey saklar...
sept offline   Alıntı Yaparak Yanıtla