|
merhabalar...
arkadaslar, modernite icin yerellik tehlikeli kavramlardan biridir.cünkü modern baslangici kendi temellerini endüstri devrimine ve bunun paralelinde neredeyse yersizlige dayar(örn mies ve evrensel mimarlik). daha sonra mimarlik dünyasaindaki gelismeler, yersizligin(bu yerelligin tam ziddi olarak algilanmamali) kendi kendini yok etmeye sürükleyen argümanlarini su yüzüne cikartmakla kalmaz bu tepki postmoderniteninde dogusuna sebeb olur...
bu bildiginiz bir animsatma...
yani aslinda, Viyanada, bir parkta, bir Türk pavyonu...ilk bakista program olarak ciddi sorular olusturuyo kafada.
tabi programin bir diger yüzüde, türkenschanzpark ta(türk sansi parki) yer almasi ve ayrica özel olarak cocuklara yönelik aktivitelerin gerceklesecek olmasi ( tam dügün corbasi)
tabiki Türk mimarisinin (aslinda osmanli mimarisi daha dogru) cok klasik özellikleri hernekadar dönem dönem degissede, SACAK,CUMBA,eli bögründe, avlu, ahsap kagir sistem, sokak seviyesinde masif tas duvar, cörten,himis,kubbe, kemer siz bendende cok sayarsiniz...
bana göre biz yüzyillar öncesinin, yine yüzyillar icinde gelismis ,olgunlasmis, mimari form ve elemanlarini birer bicim olarak algilayamayiz diye düsünüyorum. bunlar bicimin ötesinde birer düsüncedir,sistemdirler. bir neden sonuc iliskisi sonucunda evrimlesmislerdir. sizlerde modernitenin dürüst strüktür ve mimarlik icin neleri öngördügünü bilirsiniz ben , o doktrinlere inaniyorum.
bu baglamda tasarimcinin yapacagi sey veriler dogrultusunda belli bir cercevede, insiatifi bir taraftan( bir mimari bicim ltaratürü degil,bir düsünceyi,yada düsünceleri) kullanmaktir.
# önde bir yol vardir " davet eden sacak" ha diyeceksiniz bu proporsiyonlarda sacak yok türk mimarisinde.
buda osmanlidaki cesme ve cardak mimarisinin, elimizdeki kosullara adaptasyonudur(bicimin degil, sacagin altinda durma girise yönlendirme düsüncesinin)
# 4 tarafta strüktürden konsollar vardir"ic mekana adapte edilmis SEDIRLER" e böle cumbada yoktu. ona göre cikilan sokak genisligi, komsu hakki, ve malzeme vardi.
#bide platform var yerden koparilmis, buda modernitenin meshur motiflerinden biridir. ama biz moderniteden önce, karadenizde neme karsi korunmak icin yerden kaldirilmis evler yapmamismiyiz.
tabi ayni proporsiyonlari ayni teknolojiyi kullanmassaniz, bir düsünceyi temel alirsaniz, ortaya cikan sey biraz tanidik ama , herkesin türk demeyecegi bisey olmasi kacinilmaz olur.
biribirinden habersiz, uzak toplumlarin, benzer mimari ögeleri kullanarak daha yasanir mekanlar üretmeye calismalarida bana cok ilgi cekici geliyo.kurdugunuz benzerligide buna bagliyorum
"evrensel olanla yerel olan arasinda kuralan görünmez bag"
|