|
Benim de demek istediğim, o karşı olmadığımız ideolojinin aslında herkesi kucaklayan -yani özgürlük herkes için olduğunda özgürlüktür, eşitlik de herkes için olduğunda eşitliktir- herkesi kucaklıyorsa da savunulması, desteklenmesi gereken bir düşünce olması. Yani eğer burda ideoloji dediğimiz ve dediğiniz şey "hümanizm" yani "insancıllık"sa, mimarlık bu ideolojinin aleti edevati, kulu kölesi olmalıdır. Kaldı ki yapılan her iş bir düşüncenin aleti edevatıdır. Bir binadan okunan bir düşünceyi, bir organ naklinden yada bir süt üretme eyleminden de okuyabiliriz. Binanın donatısını eksik yapmazsın, organ nakli yaparken uyum göstermeyecek organı nakil etmezsin, süt üretirken de içine su koymazsın. Ve bunlardan okunan düşünce, insancıllıktır.
Bir de yarışma zaten ta başından beri bir görüşün şemsiyesi altına girmiştir. Yani bir anafikri vardır. Zaten bir görüşün şemsiyesi altına girmeseydi de var olamazdı; ha olurdu ama "yarışma" denemezdi.
Ayrıca "sadece kendilerinin bu düşüncelere ve isteklere sahip olduğunu düşünmeleri"nde bir sorun yok bence; çünkü herkes özgürlük ve eşitlik istemez. Hatta kimisi isteyemez. İstemeyenler kendi çıkarları için istemez, isteyemeyenlerse özgürlük ve eşitlikten bihaber oldukları için isteyemez. Kimisi de imkanları dahilinde isteyebilir özgürlüğü ve eşitlik hakkını. Örneğin bir zamanlar bu topraklar üzerinde kadınlar oy kullanamıyordu, neden? Çünkü özgürlük ve eşitliğin ne olduğunu ne onlar biliyordu ne de bir başkası...
Dolayısıyla sadece bir zümrenin özgürlük ve eşitlik istediğini düşünmelerinde bir sorun yoktur.
Son dönemlerde ülkemizde baş gösteren kutuplaşma ise bence yapılmakta olan eylemlerden değil, o eylemlerin kimi zaman algılanış kimi zaman yapılış biçiminden kaynaklanmaktadır. Yani bu yarışmayı düzenleyen kurumlar, evrensel hümanist değerleri gözeten bir gazeteyi varoşlara giden veya ordan gelen otobüslerde yolculuk etme maskesi altında okuması için parayla adam tutsaydı haklıydınız.
Ama gayet yasal şartlar altında herkesi kucaklayan ve kapsayan bir düşünce temelinde kamuoyu gözetiminde bir yarışma düzenlemişler. Ben bir sorun göremiyorum.