Tek Mesaj Görüntüle
Eski 24-06-2008, 10:16   #6
RedRapsody
Arkitera Üyesi

RedRapsody'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
RedRapsody is on a distinguished road
Alıntı:
Orijinal metin bersa tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Kayayı yapı malzemesi olarak kullanamazsınız.Zemin etüdünü ne kadar incelerseniz inceleyin yada ne kadar enjeksiyon yaparsanız yapın kılcal çatlakların, süreksizliklerin önüne geçemezsiniz.
Yapınızın türü ne olursa olsun temeliniz için çözüm betonarmedir.
Zeminin sağlam olması nedeniyle zeminde gerilme probleminiz olmaz , temeliniz sadece üst yükler altında boyutlandırılır.Bu durum temelinizin küçük olacağı anlamına gelirki bu da size büyük sıkıntı çıkarmayacaktır.
Kayayı yapı malzemesi olarak kullanamazsınız,gibi iddialı bir cümle ile başlayınca kendimi tutamadım bu foruma yazı yazmak için.

Size kaya nasıl yapı malzemesi olarak kullanılır gösterebilirim isterseniz, çelikle nasıl birleştirilir onu da gösteririm, Kapadokya bölgesini gezerseniz (Ürgüp,Göreme,Nevşehir,Kayseri vs.) . Restorasyon projelerinde de kaya-taş-çelik birleşimleri karşımıza çok çıkar. Ben Ürgüpte bir restorasyonda kaşılaşmıştım, kayalara oyulmuş tarihi bir kilise çelik taşıyıcı desteklerle onarılmıştı.

Öncelikle herşeyi aklınıza gelen her türlü maddeyi yapı malzemesi olarak kullanabilirsiniz, ama sağlam bir teknik altyapı desteğiyle. Önsezilerinizi de gözardı etmeyin bence.

Şantiyede şunu anladım hiçbir hesap milimetrik değildir, mümkün olan en az risk alınarak hesap yapılır.
Yapıyı garantiye alacak önlemlerle kaya zemin üzerine çok ta güzel oturur çelik. Betonarme 'ağır' olduğu için kaya üzerindeki basıncı yüksek olacak ve 'zemin sıvılaşması' dediğimiz kayanın oturduğu toprak yataktan kaymasına neden olabilir, buyüzden kayanın üzerine çelik yapmak daha az risk taşır.
Kayalık zeminde zemin sıvılaşması düşük olur.
Ayrıca depreme en dayanıklı zemin kayaç zemindir.
Söylenildiği gibi kaya eger yeterli sertlikte değilse üzerine betonarme pabuç yapıp çelik iskeleti bunun üzerine kurmak sağlıklı olur. Bence tasarıma göre karar verilmesi gereken bir durum. Belki yapının altını boş bırakırsınız, ama subasmanlı bir yapı düşünüyorsanız kaya-beton pabuç-çelik birleşimi mantıklı.

En son RedRapsody tarafından düzenlendi : 24-06-2008 10:44
RedRapsody offline   Alıntı Yaparak Yanıtla