|
Olgunlaşma tanımı uygundur sayın Lumina... Belirli bir olgunlaşma sürecine doğru giden bir toplumsal düzeni onayladığım için elbette bunları dile getiriyorum. Bir kaos ortamını savunacak birisi için söylediklerimin anlamsız olması kaçınılmaz.
olgunlaşma diye tanımladığımız şey zaman-mekandan bağımsızdır. Yaşla doğru orantılı olması gerekmez. Benim ısrarla yinelediğim bu 'olgun' yaratıcı ifadenin hiçe sayılmasının toplumun giriye gidişini tetikleyen bir etken oluşudur. Tasarımdaki farkındalık durumunun ne derece yüksek olduğu 'olgunluk' durumuyla paralellik gösterir.
Bunu insan yaşı ile paralelize etmek yanılgıya sebep olabilir. Hamlık, olgunluk ifadesi kişinin kendi süreci içerisinde kısalabilir, uzayabilir. İnsanın ne sürede ne yaşadığı, ne düşündüğü, ne gördüğü ile ilgili bir durumdur.
Söz konusu eleştiriler 'ham' olana olan ilginin artıp, 'olgun' olana ilginin azalmasına yöneliktir. Toplumun değer sisteminin çöküşüyle ilgilidir. Tarihsel süreci incelediğinizde ' bu çöküş' saptamalarının sıkça yapıldığını ve genellikle tuttuğunu görürsünüz.
Böyle bakıldığında
'farkındalık' düzeyimizin 30 yıldır dibe doğru gittiğini ve bunun mimarlığımıza net bir şekilde yansıdığını birazcık etrafına bakan herkes saptayabilir. Benim söylediklerim bundan ötesi değil. Medyumluk yapmıyorum.
Konu başlığının dışına çıkmışız gibi görünse de konuyla ilgisini hatırlatması açısından yineliyorum. Görselleriyle ifade edildiği kadarıyla ben bu projenin 'ham' bir ifadeye sahip olduğunu düşünenlerdenim.
Bunun nedenlerini tartışabiliriz. Bu proje neden hamdır diye eleştirilmiyor. Neden ham projeler daha çok ilgi görüyor diye buna benzer şeylerin önplana çıkması eleştiriliyor. Mimar'ın tasarım süreci elbette olgunlaşma yönünde ilerleyecektir. Fakat bu olgunluğa talep olmazsa mimar yerinde sayar. Beni rahatsız eden bu.
Bu proje veya şahıslara takılmadan tartışabilirsek sevinirim.
En son RedRapsody tarafından düzenlendi : 05-06-2008 13:14
|