Kayseri kurulduğundan beri gelişiyor zaten. Kayseri herzaman Türkiye'nin en sorunsuz kenti olmuştur. Belediye'nin son dönem çalışmaları da bunu geliştiren nitelikte. Fakat 'kent kültürü' ve 'kent kimliği' konusunda ciddi hatalar yapıldığını düşünüyorum. Kayseri'de yürürken, Malatya'da , Antep'te veya herhangi benzer altgeçitlere sahip bir kentte yürümekten farkı kalmıyor artık. Bu önemli kentsel kararlarda 'planlama' anlamında belediye kendince doğru işler yapmış olabilir, falat 'zevksiz' 'kuru' bir fiziksel çevreden ötesi değil. Kayseri'de nerede gezmekten yürümekten, oturup çay içmekten zevk alıyorsunuz? Kayseripark, İpeksaray? Evet AVM lere kapanın kenti ulaşım amaçlı kullanın. Kayseri değil heryerde temel yaklaşım bu, Kayseri'de bu tuzağa düştü. Düşürüldü.
Kayseri'de bir geçmişi olmayanlar için bunun çok önemi yok, çünkü zaten herşey onlar için yeni. Ama 20-30 yılı Kayseri'de geçmiş biri için bir çöküntü bu yeni ulaşım planlaması. Benim için böyle enazından. Bunu da dile getirmek, yakınmak en doğal hakkım.
Sivas Caddesinde dükkanım yok, ama olsaydı elbette daha çok tepki gösterirdim. Yaşayan bir cadde öldü. üstelik kentin tek kamusal sosyal alanı... Şimdi merakla bekliyorum, yeni sosyal kamusal alan neresi olacak? Alparslan mahallesi mi? Hiç sanmıyorum saat 6 dan sonra sokağa çıkmayan insanların yaşadığı bir kentte sosyal kamusal alan oluşsun.
Ne demek istediğimi aşağıdaki yazı daha güzel anlatıyor.
İstanbul?u İstanbul Yapmak