Tek Mesaj Görüntüle
Eski 22-05-2008, 14:50   #9
galantus
Arkitera Üyesi

galantus'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin architurk tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
(..) ve (___) gibi kullanımların metninize grafik bir etki kattığını düşünüyorsunuz. Fakat bir başkası da başka bir şeyi (mesela beş nokta kullanmayı, ya da büyük harf kullanmamayı, ya da sürekli büyük harf kullanmayı) grafik bir etki olarak düşünüp kullanılmasını savunabilir. Bunun sonu nereye varır sizce? Ayrıca madem vurguladığınız üzere "anlam" sizin için metinde çok daha önemli bir yer tutuyor, neden böyle bir grafik etkiye ihtiyaç duyuyorsunuz? İşin doğrusu noktalama işaretlerinin gereksiz ya da aşırı kullanımı, paragraf ve büyük harf kullanmama durumları, benim açımdan, metnin takibi güçleştiriyor. Yani sizin grafik etki dediğiniz şeyin okumayı zorlaştırıcı bir etkisi olduğunu düşünüyorum.

Eğer yazdıklarınızla kendinizi yansıtmak, bir çeşit imzanızı atmak istiyorsanız, bunu anlatım dilinizle ya da özgün düşüncelerinizle pekala başarabilirsiniz. Bolca nokta ya da alt-tire gibi kullanımlar bugünlerde metni sizin kılabilecek özellikler olmaktan çok uzak görünüyor bana.

Doğru ve olabildiğince dolaysız bir iletişim amaçlanıyorsa eğer, bence üzerinde uzlaşılmış kurallara sadık kalmak işimizi kolaylaştıracaktır. Kurallar değişmez diye bir şey yok elbette, fakat "tekel" (ki tekel bitişik yazılır) dediğiniz şey, kendimizi daha net ve doğru anlatabilmek ve anlaşılabilmek için hayatî önemdedir diye düşünüyorum.
Yazdıklarımda grafik bir etki aramamın neden anlam arayışımla çeliştiğini düşündüğünüzü anlayamadım.. Grafik bir etki beklentisi edebiyatımızda, özellikle şiirimizde yaygındır bana kalırsa ve bu durum, anlam arayışından uzaklaşma anlamını değil, metni de bir sanat ya da tasarım objesi olarak biçimleme anlamını taşır.. Siz de bilirsiniz, Nazım Hikmet ve Arif Dino ve adları şu an aklıma gelmeyen pek çok şairimiz şiirlerinde bu grafiği önemserler.. Bir hatırlatma yapayım Nazım Hikmet'ten: Kızkapan Oğlu Vehpi ve Çocuk Muhittine Dair hoş bir örnektir, ne dersiniz..

Yazdığım metnin sizin için okumayı zorlaştırmasını istemem elbette.. Ama zorlaştırıyorsa da metni okumaya değer buluyorsanız bu zorluğa katlanacaksınız.. Zira ben bir hata yapmıyorum, bilinçli olarak yazımı böyle yazmayı seçiyorum..

Başkaları da metinlerini kendileştirme yollarını _temel imla ve noktalama kurallarına sadık kalarak_ bulurlarsa bence kötü bir şey olmaz.. Burada anahtar kelime iyi niyet olmalı elbette.. Az sonra “işte ben de metnimi kendileştirdim” diye bir noktalama işaretleri yumağı foruma postalanırsa da pek şaşırmayacağım aslında.. Herneyse..

İlk gönderdiğim metindeki yegane yanlışımı bulup tınak içine almış ve bana doğrusunu öğretmişsiniz.. Çok teşekkür ederim.. Şimdi bu kelimeyi cümle içinde kullanacağım ki hep beraber bakalım öğrenmiş miyim?! “ Günlük hayatımızda teknoloji kullanımı yıllarca özel bir zümrenin tekelindeymiş gibi görüldü..”

Sizin metninizde gözüme çarpan bir yanlışlık var ancak buradan düzeltmeyeceğim.. Sanırım bu hatırlatmadan sonra metni bir kere daha okur ve yanlışınızı görürsünüz, tıpkı benim de yazdığım ilk metni on dakika sonra tekrar okuduğumda “tek el” kelimesinin ayrı yazılmasıyla oluşmuş yazım yanlışımı gördüğüm gibi.. Göremezseniz size özel mesaj atarım…