Tek Mesaj Görüntüle
Eski 22-05-2008, 13:49   #8
architurk
Yönetici

architurk'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 2
Alıntı:
Orijinal metin galantus tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
(...)
(..) iki nokta gibi (____) yan yana dizilmiş tireler de klavyeyle yazılmış bir metne grafik bir etki katıyor bence..

Keşke bilgisayarımızın başında yazdığımız metinlerde de el yazımızın kendine özgülüğünü oluşturacak bir yöntemimiz olsaydı ama yok ne yazık ki.. Dolayısıyla bu tip, kendileştirme işaretleri çok ta kötü karşılanmamalı bana kalırsa..

Ben de dilin kullanımı konusunda özel bir dikkat sarfediyorum.. Bu yüzden temel noktalama işaretleri ve temel imla kuralları konusunda foruma yazan herkesin asgari bilgiye ve kullanım becerisine sahip olması gerektiği düşünüyorum.. Ancak; bence zaman zaman daha temel bir sorun noktalama ve imla eleştirilerinin arasında kayboluyor, ANLAM..

(...)

Ayrıca dili kullanmanın hiç kimsenin tek elinde olmadığını düşünüyorum..

(...)
(..) ve (___) gibi kullanımların metninize grafik bir etki kattığını düşünüyorsunuz. Fakat bir başkası da başka bir şeyi (mesela beş nokta kullanmayı, ya da büyük harf kullanmamayı, ya da sürekli büyük harf kullanmayı) grafik bir etki olarak düşünüp kullanılmasını savunabilir. Bunun sonu nereye varır sizce? Ayrıca madem vurguladığınız üzere "anlam" sizin için metinde çok daha önemli bir yer tutuyor, neden böyle bir grafik etkiye ihtiyaç duyuyorsunuz? İşin doğrusu noktalama işaretlerinin gereksiz ya da aşırı kullanımı, paragraf ve büyük harf kullanmama durumları, benim açımdan, metnin takibi güçleştiriyor. Yani sizin grafik etki dediğiniz şeyin okumayı zorlaştırıcı bir etkisi olduğunu düşünüyorum.

Eğer yazdıklarınızla kendinizi yansıtmak, bir çeşit imzanızı atmak istiyorsanız, bunu anlatım dilinizle ya da özgün düşüncelerinizle pekala başarabilirsiniz. Bolca nokta ya da alt-tire gibi kullanımlar bugünlerde metni sizin kılabilecek özellikler olmaktan çok uzak görünüyor bana.

Doğru ve olabildiğince dolaysız bir iletişim amaçlanıyorsa eğer, bence üzerinde uzlaşılmış kurallara sadık kalmak işimizi kolaylaştıracaktır. Kurallar değişmez diye bir şey yok elbette, fakat "tekel" (ki tekel bitişik yazılır) dediğiniz şey, kendimizi daha net ve doğru anlatabilmek ve anlaşılabilmek için hayatî önemdedir diye düşünüyorum.
architurk offline   Alıntı Yaparak Yanıtla