Tek Mesaj Görüntüle
Eski 18-05-2008, 17:41   #12
cca
Arkitera Üyesi

cca'in Avatar'ı

biçime dair

Nevşehir şehirlerarası otobüs terminali ilk bakışta oluşan beklentiyi, projeye daha detaylı baktığımızda veremiyor. nedenine gelince sanırım yapının kabuğuna dair işaretleri ya da biçimsel dili bütünde arıyor gözümüz, ancak içte çok bilindik, konvansiyonel bir plan kurgusu mevcut. Konsept üzerinden, tasarımın bütünlüğü yok bence. Konsept kavramı yapının sadece dışarıdan bize algılattığı ve bununla yetinen birşey mi?gösterge mi? bence bu sadece biçim kaygısı ve bugünün tasarım dünyasına öykünme hali..ama o kadar. öykünmekle kalıyor...bağlamı,biçimi veya sorguladığı başka türden bir tasarımsal kaygıyı proje bize anlatmıyor.

Ofiss mimarca nın daha önce uyguladığı kayseri batı ilçe terminalindeki tutarlı ve güçlü biçimsel ifadeyi burda göremiyoruz.Hatta durum bu projede iç ve dış arasında tutarsızlığa dönüşüyor.Bence bu tasarım bulunduğu coğrafyaya öykünseydi daha heykelsi olurdu. Yapının dışında bunu yapabilecek kadar fırsat verilen tasarımcı, içte de o dikdörtgeni bozan amorf açıklıkları mekansal kurguya dahil edip, mekanları o şekilde yapabilirdi.kabukta yer alan açıklıklar da gelişigüzel mi açılmış diye düşündüm çünkü ön ve arka cephe çizimlerinde kapıların bir kısmını kapattığını gördüm kabuğun.Yapının girişi tanımlanamamış gibi.
sadece eleştirel bakışımı dile getirmek istedim...