Tek Mesaj Görüntüle
Eski 20-11-2003, 03:33   #22
Çetin Tüker
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
Yani demek istiyorsunuz ki 10 saat çalışabiliriz çünkü terletmiyor, çok esnek vücut kıvrımlarımızı hemen sarıyor, omurgamızı destekliyor, kan dolaşımı üzerinde olumsuz etkileri falan da yok.

Malzemeler üzerinde araştırma yapmadan konusmayalım falan da ne ola ki. Plexi işte bildiğimiz plexi.

Heralde 20 senedir falan plexiden yapılmiş çeşitli eşyaları kullandık. Sandalye diye önüme konup üzerine oturmak zorunda bırakıldıgım da olmuştur 1-2 kez. Oturup çalışmak için hangisini seçersin dense plexi bir sandalye seçmezdim. Pek çok insan da seçmez. Üzerine oturdugumda hissettiğim soğukluk bile tatsız. benim için tasarımcının bunu ne kadar kolay şekillendirdigi değil oturdugum anda ne hissettiğim önemli.

Siz seçebilirsiniz tabi. Kişisel bi begeni ve rahatlıktır olabilir. Çivili yatakta yatanlar da var. Genelde pek cok insanın omurgası bundan rahatsız olacaktır. Aşırı yumuşak yüzeyler için de benzer sorun vardır. Siz bilirsiniz. Siz kullanın. Bana ters geldi.

Bana asıl ters gelen (mimaride de iç mimaride de) tasarımda böyle kullanışsız ve ergonomiye aykırı yaklaşımların sırf mimarın doğrulugu tartışılır kavramsal yaklaşımları adına kullanıcıya "dikte" ettirilmeye çalışılması. Bu olayı biraz dekonstrüktivist akımın kavram ve uygulama olarak kendi içinde oldukça tutarlı ancak fonksiyon ve ergonomi düşünüldüğünde oldukça aykırı yaklaşımlarına benzettim. Sizin tarzınızla bu akımın alakası yok. tartışma bir de o noktaya gitmesin. Ben sadece bazı konulara yaklaşım acısından bir benzerlik hissettim.

Sonucta tasarımı insan için yaptıgımızı yani mimari tasarımın tek basına değil insanlar için var oldugunu dusunursek ergonominin dışlanmaya başlayıp kavramların baskın cıkmaya basladıgı anlar bence artık sınırı aşmaya başladıgımız anlamına geliyor.

Bu tarz bir tasarımın basarılı olup olmadıgını belki uygulamadan 5 sene sonra kullanıcıların bundan ne kadar memnun oldugunu araştırarak test etmek iyi olabilir. Bu her tasarım için gereklidir. Her konuda insan ergonomisine uygun oldugu kadar güçlü kavramsal yaklaşımlara sahip tasarımlar da rahatlıkla elde edilebilir. Bu tasarım içinden o sandalyeyi çekip cıkarttıgımda ne eksilecegini de dusunuyorum ama bana pek bişey eksilmez gibi görünüyor.

Ben mimarlık fakültesinde bu projeyi kritik etmekle yükümlü bir hoca olsaydım size bu denemeyi tasarımınızdaki her nesne için tek tek yapmanızı önerirdim. Çünkü her tasarımda kagıda karalanan her çizgi için kavram/mimar/insan bağlamında benzer sorgulama yapılmalı.
Çetin Tüker offline   Alıntı Yaparak Yanıtla