|
Verilen ödüllerde İ.T.Ü. ağırlığı olması üzerine oldukça sert eleştiriler getirilmesini hepimiz izliyoruz. Jürinin İ.T.Ü. öğretim üyeleri ağırlıklı olması şeklinde bir eleştiri de hatırlıyorum. Bunun üzerine jüriye tekrar göz attım ve İ.T.Ü.'den iki öğretim üyesi gördüm. Bence bu çoğunluk oluşturabilecek bir sayı değil. Diğer okullardan çoğunlukla birer jüri üyesi var, sanırım bu tek kişilik fark da İ.T.Ü.'nün yarışmaya ev sahipliği yapması olarak görülebilir.
Fakat bu yarışma ve jüri ile ilgili şöyle bir endişem var. Sonuçta bu yarışma öğrenci projeleri üzerinden yapılan bir yarışma. Bu bağlamda bence jüri üyesi olarak kesinlikle hiçbir okuldan hiçbir öğretim üyesi bulunmamalı. Sebebi ise basit. Yarışmalara hepimizin bildiği gibi rumuzla girilir ve pafta üzerinde kimliği açık edecek herhangi bir işaret bulunmaması gereklidir. Dönem içerisinde kendi yürütücülüğünde üretilmiş bir proje bir öğretim üyesinin önüne geldiğinde o projeyi tanımaması ise imkansızdır. Kaldı ki bu yarışmada proje yürütücüsünün onayı gerekmekte gönderim yapabilmek için. Burada herhangi bir suçlama yapmak değil niyetim. Kimsenin iyi niyetinden şüphe etmiyorum ama genel yarışma mantığına aykırı bir durum oluşuyor.
Peki kimler jüri olacak bu durumda? Yukarıda hiçbir öğretim üyesi olmamalı demiştim, sanırım bu da yetersiz olacaktır. Bu sefer de tamamen serbest çalışan ya da akademik ortamdan uzak mimarların bakış açıları ile sınırlı kalınacaktır. Bu durumda şöyle bir yöntem izlenebilir belki. Akademik ortamdan daha önceden proje yürütücülüğü yapmış, ama son bir yıldır aktif proje yürütücülüğü yapmayan kişiler tercih edilebilir. Sanırım bu durumda olan çok sayıda akademisyen vardır. Özellikle profesör ünvanlı, ya da idari yetkileri sebebiyle proje yürütücülüğü yapmaya vakti olmayan akademisyenlerden bahsediyorum.
Bir de şu var, artık bu yarışmaya başka okullar da ev sahipliği yapmalı, yoksa başka türlü suçlamaların şaibesi altından pek kalkılamayacak gibi görünüyor. Gördüğüm kadarıyla birçok kişinin bakış açısı bu yönde. Ben jüri üyelerinin ve organizasyonun bazı arkadaşlarca yapıldığı gibi ağır suçlamaları hakettiğine inanmıyorum. Fakat yukarıda bahsettiğim etik eksiklik bakidir.
|