Tek Mesaj Görüntüle
Eski 10-05-2008, 17:46   #2
Ebubekir Küçük
Arkitera Üyesi

Ebubekir Küçük'in Avatar'ı

Ankara
Mimar
...

Efendim; Arap alfabesinin kullanım GELENEKLERİ ve KURALLARI ile Latin alfabesinin Türkçe yazımındaki KURALSIZ kullanımları ve HOYRATLIKLARI nasıl benzettiğinizi ve ilişki kurduğunuzu anlamak güç... Yani sizin değişinizle msn ve sms gençliği dil devrimini önemsemiyor olabilir... Ama dil devriminde ne yapıldığını bilmek önemli... Dil devriminde toplumun konuştuğu dil değiştirilmedi efendim; sadece konuştuğu dili yazarken hangi alfabeyi kullanacağı değiştirildi... Çok yanlış bir genel yaklaşım mevcut; sanki dil devriminden önce Arapça vardı, dil devrimi yapıldı Türkçe geldi... Yok efendim öyle birşey... Türkçe vardı gene Türkçe devam etti... Yani dilimizin gerek yazarken gerekte konuşurken yanlış kullanılması dil devrimiyle doğrudan alakalı değildir... Arap alfabesi kullanılmaya devam etseydi veya Kiril alfabesi hatta Japon alfabesi kabul edilseydi bile bu HOYRAT kullanımlar olmayacaktı diyemeyiz... Keza bu Latin alfabesi için de geçerli olduğu için bu YANLIŞ kullanımlar günümüzde çok fazla bir şekilde olmakta... Yani bu doğrudan alfabeyle alakalı bir konu değildir... İsterseniz ben dünyadaki bütün alfabeleri kullanarak "naber, tmm, mrkz, geliorum, iyim vs" yazabilirim... Eğer siz de bu alfabeleri okumayı biliyorsanız okurken ağzınızdan aynen biraz önce okuduğunuz şekilleri çıkacaktır... yani msn ve sms lerde sıkça karşılaşılan, bozuk ve ne olduğu belli olmayan kullanımlar bir dili bozmaktan başka birşey değildir... "Dilin bozulması; devrimi geriye çevirmek değil de nedir?" derseniz; o zaman sizin dil devriminin ne olduğunu tam olarak idrak edememiş olanlardan ve dediğim gibi dil devriminden önce sanki bu toplum Arapça konuşuyormuş gibi sananlardan birisi olduğunuzu düşüneceğim... Tekrar vurgulamakta fayda var... Dil devriminde toplumun dili değil sadece kullandığı alfabe değiştirilmiştir... Günümüzde karşılaştığımız YANLIŞ ve HOYRAT kullanımlar ise doğrudan dilin bozulmasıdır... Alfabeyle herhangi bir alakası yoktur... Dil devrimi dilin oluşmasıyla alakalı bir olgu değildir... Kullanımına yönelik bir metodun değiştirilmesidir...