Tek Mesaj Görüntüle
Eski 04-05-2008, 08:19   #8
ex Cathedra
Yönetici

ex Cathedra'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin ayasofya tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
...
(Gereksiz bilgi: Leonardo da vinci ile Michelangelo karşılaşmışlardır ve her gördüğünde Da vinci güzelce dalga geçmiştir Mikelanj ile)...
Merhaba,

Mies ile Wright şöyle karşılaşmışlar: Wright bir etkinlik sonrası şöförlü arabasına binmiş. Mies koşar adım arabanın yanına gelip onun camına doğru eğilmiş. Wright camı yarım açmış. Mies ona iltifat eden birşeyler söyledikten sonra Wright şöföre dönüp (bürosunda çalışan bir mimar) "Haydi gidelim." demiş. Mies kaldırımda arkalarından bakakalmış. Bu bilginin kaynağı: Tom Wolfe, "From Bauhaus to Our House". Bu kitabı Modernizm'e hayranlık duyanlara tavsiye ederim, çünkü bir Amerika'lı "sivilin" gözünden Avrupa Erken Modernizmi'ni anlatıyor. Le Courbusier ile Wright'ın karşılaşmasının nasıl sonuçlanacağını buradan tahmin edebilirsiniz.

Le Courbusier'in Avrupa'daki çok sayıda yapısını gördüm (La Tourette ve Ronchamp dahil). Kendisinin zaten çok az sayıda olan yapılarında mimari detay yoktur. Kabul edilemeyecek, hatta yüzüne bakılamayacak detaylar vardır (özellikle La Tourette). Sadece "Paris'i yıkıp herkesi gökdelenlere yerleştirelim." teorisi bile onun mimarlık anlayışı hakkında küçük bir fikir verecektir.

Ancak onun bu "detaysız" yapıları, çok üstün bir güzel sanatlar anlayışı olan bir yeteneğin ürünüdür. Hayatımda gördüğüm bütün "muhteşem detaylı" yapılar içinde beni en çok etkileyen yapı, "detaysız" Le Corbusier'in Ronchamp Kilisesi oldu. Halbuki benim gittiğim gün sağanak yağmur yağıyordu. Tekrar gideceğimden eminim.

Wright ise, yeni dünya ve ABD'nde mesleğimizle yaratılmaya çalışılan yeni yerleşik kültürün çok değerli bir mimarı. Mesleğinin her yönüne (bu kanımca çok önemlidir) ve tüm inceliklerine hakim, tam anlamıyla bir Usta'dır. Avrupa'dan ithal bir mimarlık yerine ABD'nin kendi topoğrafyasından ve "heyecan verici boşluğundan" yükselen bir mimarlık, o ülkenin insanlarına daha umutlu ve daha mutlu bir gelecek vadediyor. Bunun örneklerini bugünkü Amerikan mimarlığında görebiliriz.

Saygılarımla.
ex Cathedra offline   Alıntı Yaparak Yanıtla