Tek Mesaj Görüntüle
Eski 02-05-2008, 13:40   #6
architurk
Yönetici

architurk'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 2
Linux altında çalışan Gimp gibi onlarca ps muadili varken ps hâlâ birinci sırada ise, kullanıcı alıştığı programın birebir aynısı olmasını ve bunun da ücretsiz olmasını beklemektedir diyebiliriz bence. Aynı mantıkla Autocad muadili herhangi bir programın da kullanıcıları tatmin etmeyeceği öngörülebilir. Bu durumda, Autocad varken ve Linux sürümü çıkarması (sizin de belirttiğiniz üzere) düşük bir ihtimal iken ve halihazırda zaten Linux altında çalışan muadili yokken, bence bugün tamamen linux işletim sistemi kullanan mimarî ofis tatlı bir hayal olmaktan öteye değildir.

Bu noktada büromuzda yaşanan bir deneyimi paylaşmak isterim: büromuzda Open Office kullanma kararı aldık. Fakat kullandığımız Windows'a göbeğinden bağlı diğer programlar ile uyumsuzluklar, görece MS Ofis'e olan aşırı benzerliğe rağmen detaylardaki ufak farklılıkların bile yarattığı maddî ve manevî kayıplar yüzünden arada bir yazı yazmak, hesap yapmak için ofis programı kullananlar dışında birer birer MS ofise geri dönüldü.

Biraz komplo teorileri kurarak, Windows gibi paralı işletim sistemlerinin, ellerinin uzanamadığı ev kullanıcılarını masrafı az Linux'a kaptırmak konusunda, bundan hiç hoşlanmasalar da, yapacak fazla bir şeyleri yok gibi görünüyor. Bu yüzden de işyerlerindeki kullanımlarda son kaleleri olan meslekî yazılımları kaybetmemek için her şeyi göze alabilirler diye düşünüyorum. Yani paralı bile olsalar Autocad, Archicad, Allplan vs gibi tasarımın amiral gemisi programların Linux versiyonları bence hiçbir zaman çıkmayacaktır, çıkma ihtimalleri bile gerekirse engellenecektir. Bu programların muadilleri ise (bkz open office deneyimi) büyük ihtimalle diğer programlara aşina olanları tatmin etmekte zorlanacaktır. Bu durum bir "danışıklı dövüş" bile olabilir, yani işin ucunda para olunca hele para kazanandan para kazanmak olunca her şey beklenebilir!

Şöyle düşünün, uzun zamandır piyasada yer etmiş Windows gibi işletim sistemlerinin borusunun öttüğü bir pazara girmek istiyorsunuz. Ürününüzü akıllılık edip bedava vermeyi ve kullanıcıların yönlendirmesine tamamen açmayı seçiyorsunuz. Zamanla da kaçınılmaz olarak pazarda söz sahibi olmaya başlıyorsunuz. Ürününüz de zaten insanlar tarafından geliştirildiğinden onlar tarafından daha çok seviliyor ve tutuluyor. Bu durum artık kaçınılmaz olarak liderin dikkatini çekmeye başlıyor ve ister istemez sizinle anlaşma yoluna geliyor. İşte belki de bu aşamada yaptığınız yatırımın meyvelerini toplamaya başlıyorsunuz.

Çok da ciddiye almayın canım, dedik ya "komplo teorisi" bunlar. Serbest atış!

En son architurk tarafından düzenlendi : 02-05-2008 13:46.
architurk offline   Alıntı Yaparak Yanıtla