|
Merhaba, uzun bir süre geçmiş ama denemelerinizin sonuçlarını merak ettim. Bir sonuca ulaşabildiniz mi?
Kendi tecrübe ve düşüncelerime dayanarak böyle bir şeyin mümkün olmadığını söyleyebilirim. Autocad 2k versiyonunun çalıştırılabildiğini gördüm ancak mutlaka programın bir yerinde bir şeyler eksik kalacak, hata verecektir. Mesela print penceresi arızalı olacaktır. 3b programlarına alternatif bulunabilir ancak linux için en önemli adım autocad programının o platformda çalışabilmesi bence. 2000 versiyonu bile problemli. Daha sonrakiler ise hiç mümkün değil. Çünkü bu programların hepsi .Net Framework kullanıyorlar.
Neler yapılabilir? Öncelikle alternatiflere yönelebiliriz. Mesela Bricscad diye bir Autocad klonu diyebileceğimiz bir program var. Yazılırken bu alternatif düşünüldüğü için wine ile sorunsuz çalıştığı üretici firma tarafından iddia ediliyor. Bunun dışında çok fazla bir alternatif bilmiyorum.
Programı üreten şirketler, 2. platformu da desteklemeye karar verip, gerekli versiyonları çıkarmadıkça da bu hep sorun olacak gibime geliyor. Bu kararı vermeleri için de onlara Linux için bir pazar baskısı olmalı, müşterilerden böyle yoğun bir istek gelmeli. Ama Autodesk gibi microsoft ile kucak kucağa olan bu firmanın bu güne kadar olan kararları, kullanıcıları fazla sallamayacaklarını gösteriyor. Archicad de zor, çünkü 2. platformu desteklemek büyük bir yatırım ve yapılanma gerektiriyor. Graphisoft bence bu büyüklükte değil. Benim asıl umudum allplan idi, zaten unix mantığıyla çalışan bir program olduğu için linuxta çalışabilir diyorum ama orda da bir ışık yok.
Novell'in Microsoft ortaklığı çok eleştirilse de bu konuda bazı olumlu gelişmeler sağlayabilir. Geçen yıl Novell, web sitesinde yaptığı anketle, linuxta en çok çalışması istenilen programları belirledi. Birinci sırada Photoshop var, ve bu alanda Autocad üst sıralarda yer alıyor. Novell malumunuz Suse Linux'un sahibi.
Bakalım önümüzdeki günler, aylar, yıllar neler getirecek? Şahsen ben windows'tan tamamen kurtulmak için aramda tek engel olarak kullanığım bu yazılımları görüyorum.
|