Tek Mesaj Görüntüle
Eski 28-04-2008, 10:23   #56
RedRapsody
Arkitera Üyesi

RedRapsody'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin moose tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Birim fiyat is yapan bir sirketde calisdin mi hic? Beton niye uretilir? basitcesi kaliba dokulmesi icin,eger sen ihtiyacindan fazla beton isteyip bunu dereye doker ve parasini alirsan iste o an kirilma noktasidir.)
Benim ilk profesyonel işim anahtar teslim proje yapan bir müteahit firmadaydı. Benden beklenen uygulama projesi çiziminde maliyeti düşürmekti. Fakat yapı 'neostalinist' diyebileceğimiz derecede detaylar ve süslemler içeriyordu. İşlev umursanmadan leke ve konsept belirlenmişti.
İşlev dışı pek çok mekan ve süsleme vardı.
Öncelikle bunlardan kurtulduk ve müşteriye kabul ettirdik. Bu okul yapısını (12000 m2) 1200 m2 küçültüp, detaylardan kurtulup 'RASAYONEL' yani daha 'MODERN' çözümlerle büyük ölçüde maliyeti düşürdük(proje kordinatörüyle). Bu modern'in en temel, temel taşı niteliğindeki yaklaşımıdır. Rasyonelleştirme. Le Corbusier'den ötesi değil. Bir Alvaar Aalto değil. İşe yarıyor 50 yıl sonra bile.
Bazı problemlerden dolayı firma krize girince temel aşamasındayken ben ayrılmıştım.

Yanılgı şurada ' UCUZ OLAN KALİTESİZDİR' , ' PAHALI OLAN İYİDİR'.
Böyle birşey yok. Modern zaten 'EKONOMİK' davranmak için çaba sarfeder. Sermayeyi dengeli kullanmak için kafa yorar.
Bunu yaparken 'ego' değil 'temel ihtiyaçlara' yönelir. Bunu ısrarla müşteriye anlatınca ve kaliteli çözümlere ulaşınca müşteri mutlaka ikna olur. Ama 'mimar' ısrarcı olmaz da 'süsleme' yoluna giderek kolaya kaçarsa, müşteri en kısa yoldan ikna olur. Sonra da piyasa şartları bunu gerektiriyor diye yakınır. Bunun için 'mimarlık' ustalaşma gerektiriyor sanırım.

Benim 'ustam' diyebileceğim bir hocamın bir projesini benzerlerinden çok daha düşük maliyetle yaparak çok başarılı bir proje ortaya koyduğunu görünce 'mimarlığın' ne demek olduğunu anladım. Üstelik bu proje ödül aldığında, aslında ' JANJANLI' projelerin o kadar da aranılan olmadığını gördüm.
Elbette 'modern' her babayiğidir harcı değil. Hele bu devirde 'temel ihtiyaçları' savunmak ' DON KİŞOTLUK' kimilerine göre.

En son RedRapsody tarafından düzenlendi : 28-04-2008 16:41.
RedRapsody offline   Alıntı Yaparak Yanıtla