Tek Mesaj Görüntüle
Eski 22-04-2008, 17:11   #45
RedRapsody
Arkitera Üyesi

RedRapsody'in Avatar'ı

bir örnek 'aşgabat merkez kütüphanesi'

Hazır etrfımızdaki coğrafyadan konu açılmışken, kısa süre önce deneyimlediğim Askabat'ı örnek vermek istiyorum.

Aşkabat incelendiğinde modern orneklerin SSCB zamanında yapıldığını görüyoruz. Eski bolge o kadar insani ve kendinizi rahat hissettiğiniz bir bölge. Parklar,konutlar ve ölçek eski püskü olsa bile çok ince düşünülmüş mekanlar.
Şimdi Türk inşaat firmalarının Türkiye'yi temsil ederek yaptığı beyaz mermer kaplı, giydirme cepheli binalardan işe yarayanını görmedim. Hatta bir tanesinin uygulamasını da ben çizdim binbir kavga gürültüyle. Konsept hakkında yorum bile yapamazsınız, o kadar ANITsallığı kafaya takmışlar ki!

Türkmenistan coğrafyasına tamamen yabancı , salt egoya hizmet eden yapılarla dolduruluyor Türkmenistan. Bu ' neo Stalinist' diye adlandırılan, salt egoya odaklı, ihtişam ve şehvet meraklısı yapıların arasında 'kaya gibi' duran bir yapı var ki gördüğümde nefes aldım biraz...Gerçi brüt beton yüzeyini mermer kaplamışlar ama, özünü bozamamışlar...

Aşkabatta gördüğüme inanamamıştım böyle bir yapıyı. Aşkabat Kütüphanesi 20. yy modernizm anlayışına paralel inşaa edilmiş(klasik modern denilebilir), içerisinde tek bir klima ihtiyacı duymadan çalışabildiğiniz, ışığı kullanmak için pencere açıları özenle ayarlanmış bir yapı. Kurak Türkmenistanda, çörteninden dökülen yağmur suları altındaki birer ağacı suluyor. Ben de BUDUR dedim işte o an. Ve klasik Selçuklu mimarisiyle karşılaştırdım bu yaklaşımları... Hangisi bize daha çok ait? Elbette en insani olanı.

Bu yapıdan ders alacağına 'ANITSAL' yapıları dayamışlar Türkmenlere bizimkiler...
Yani bir felsefemiz olmayınca bırakın etrafımızdaki ülkeleri etkilemeyi , kendimize uygun yapı tasarlamayı bile beceremeyiz....
Eklenmiş İmajlar
seni-sevmiyorum-modern-cunku-herzaman-haklisin-asgabat-jpg  

En son RedRapsody tarafından düzenlendi : 22-04-2008 21:40.
RedRapsody offline   Alıntı Yaparak Yanıtla