Tek Mesaj Görüntüle
Eski 17-04-2008, 18:41   #14
RedRapsody
Arkitera Üyesi

RedRapsody'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin lumina tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Modernlik, bizim dışımızda kendi başına oluşan ya da oluşmuş veya teknik dolayısıyla dışarıdan, ayıklanarak fileto halde buralara getirtilecek veya "özümüzde zaten bulunan" ama göremediğimiz dinamiklerin keşfedilmesiyle görünür olacak bir paket midir? Belki de bu tür kavramsallaştırmalardan uzaklaşmaya çalışarak, içinde bulunduğumuz zaman-mekan üzerine kafa yorarak "abilik" yapacak rehberlerden özgürleşmek gerekiyor. Yoksa Tanzimat'tan bu yana aynı totolojiyi üretip dururuz; bir zamanların "baba figürü arayışları"nın "abilik" arayışlarına dönüşmesinin niteliksel bir farkı yok.
Ama bizim biraz buna ihtiyacımız yok mu? Zaman-mekan analizi yapıp somut birşeyler ortaya koyup, totolojik yaklaşımlar elde etmeye ihtiyacımız yok mu biraz?
Bunun içinde tanzimat değil, İstanbul'un fethinden başlamalıyız belki. Sizleri bilmem, benim ciddi anlamda ihtiyacım var buna. Bireyselleşerek çıkış yolları bulma döneminin bizi götürdüğü nokta, eğlenceli ama sonuçta tatminsizlikle biten bir hüsran...
Philip Starc'ın verdiği tepkideki gibi.

Tanzimat, Cumhuriyet devrimleri, ve şimdi AB uyum yasaları üzerimize uymayan... Beni sürekli olmam gerekene sürükleyen bir gerilim... Bu özgüvenimi sarsıyor, canımı sıkıyor. Bunu geri kazanmak için 'modern'i anlamalı , özümü bilmeliyim diyebiliyorum. Özgürleşmeye çalışma sancıları bunlar zaten.