|
Philippe Starck yaptığı şeylerin işlevinden önce yarattığı 'şaşırtma, heyecanlandırma' , yani ego ya hitap ettiğini biliyordu zaten. Burada 'mimarlık', 'endüstriyel tasarımcılık' ve plastik sanatlar'ın fazla içiçe oluşundan doğan bir karmaşanın sonucunda verilmiş bir tepki bana kalırsa. Obje nereye kadar sanat eseridir, nerede bir tasarımdır? Bu çizginin belirsizliğinden kaynaklı kaos...
Bauhause'la başlayan tasarımın endüstriyel olması buralara kadar gelmiştir. Ama Bauhause objeleri çoğunlukla, genellikle işlevselliği önplanda tutuyordu. Farkı buydu, işimize yarıyordu.
Bazılarımız evine bir eşya alırken 'sanat eseri' niteliğinde gördüğü için dünyanın parasını verip alır.
Ben almam, alacaksam da ' duvarıma gerçek bir yağlıboya tablo alırım'... Tasarıma sadece sanatsal olduğu için para veren, işine yaramasa bile evinde 'meta obje' bulundurmayı seven ' tüketici toplumlarının egosu' asıl tepki verilen.
Evet biraz düşünmeliyiz, dünya büyük bir açlık,sefalet, kuralık buhranı içerisine sürüklenirken ' çekirdeklerini süzemeyen bir limon sıkacağına 1000 dolar vermeli misiniz? İnsan egosu onu nekadar zorlarsa zorlasın insanın bu dünyada temel amacı ' varlığını sürdürmek'tir. Bu içgüdüsel mekanizma bizim asla yakamızı bırakmaz, yaptığımız tasarım nekadar farklı, nekadar şaşırtıcı olsa da , eninde sonunda ona deden para verdiğimizi sorgularız.
Onlarca kuram,mimari akım, felsefe arasında aklımız bombardımana tutulur, mimarlık ve tasarım kavramları içinden çıkamayacağımız derecede karmaşıklaşabilir bizim için. Bir çıkmaz sokakta bulabiliriz kendimizi...
Ama asla değişmez bir gerçek vardır, algıladığımız Dünya ve onu şekillendirebilme gücümüz, Dünyadaki yaşantımızı sürdürüp sürdüremeyeceğimizi belirleyecektir. Asıl hedefimiz hayatta kalmak ve bunu sürdürebilmektir. Bunu 21. yy insanının özümseyebileceğini ve büyük tüketim çılgınlığının önünü keseceğine inanıyorum. Bu içgüdüsel bir 'varolma ' dürtüsünden öte birşey değildir. Kuram,felsefe,akıl değildir, sadece en basit içgüdümüzdür... Philippe Starck'ın bu çıkışından sonra servetini 'greenpeace'e bağışlamasını yada benzer bir toplumsal kampanyada kullanmasını bekliyorum. Ferrarisi varsa onu da satar herhalde...
En son RedRapsody tarafından düzenlendi : 15-04-2008 11:40.
|