|
Çocuk psikolojisinin de mimari gibi dönem dönem değişen yaklaşımları var. Mesela şu dönem de yaklaşım çocuğu gerçek hayata hazırlarken karşılacağı zorlukları tattırmaktan çok, erken çağlarında ihtiyaçlarına cevap vererek güven oluşturmak.
Bunu örnekle açıklarsam; bebek ağladığında kucağa alışmasın diye onu görmezden gelmek yerine, her istediğinde kucağa almak. Bunun özgüvenine katkısı olduğunu yazıyor kaynaklar.
Bundan yola çıkarsak bence okul merdivenleri çocukların boyutlarına göre olmalı. Orada merdivenden inip çıkmayı öğrenirken bir de şöyle bir durum var, evdeki gibi o merdivenleri 2 çocuk kullanmayacak. Sınıf halinde topluca sıra olup ya da tek başlarına merdivenleri kullanacaklar. Bu durumda azami güvenliğin sağlanması gerekli.
Bence bir anaokulu çocuk ölçeğinde yapılmalı.
redrapsody nin yazdıklarını okuyunca aklıma şöyle bir çözüm geldi. Ülkemizde henüz yaygın olmamakla beraber, Almanya da eğitim sistemine ya da psikolojik yaklaşıma göre okullar var. Yani kabul edilmiş bir pedogojik, eğitim sistemi var ve okulda bu tamelden eğitim veriliyor.
Bence siz de okul tasarımınızı buna göre yapabilirsiniz.
Bu konunun devamı internetteki bebek-çocuk sitelerinin forumlarından alacağınız bilgilerle daha iyi gelişebilir. Özellikle psikolojik danışman olan siteleri gezerseniz anaokulu konusunda sizi yönlendirecek birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.
|