Tek Mesaj Görüntüle
Eski 12-04-2008, 22:15   #5
moose
Arkitera Üyesi

moose'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin Mimar (Doğan) tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Yamaç bir bölge üzerine yapılacak olan ve 5'er metre kot farkı bulunan en üst seviyenin 15 , en alt seviyenin ise 5 metre de bulunduğu bir bina için ne tür bir strüktür çözümü yapılabilir? Yapılar arasında Dilatasyon kullanmak bu bina için çözüm olabilirmi? Yardım edebilecekl kişilerin görüşlerini bekliyorum şimdiden Teşekkürler, Saygılar...
Benim anladigim 5'er metre kot farki olan 3 ayri duz zemin uzerine (seki gibi) bir binanin yapilmasindan soz ediyorsunuz.Eger dogru anlamissam,
benim size onerim zemin durumunu once arastirmaniz.Z1 zemin sinifinda ve zemin emniyet gerilmesi en az 2.5 kg/cm2 den fazla bir zemin ise binayi yekpare, tek yapi olarak tasarliyabilirsiniz(binanin yuksekligi ve buyuklugude onemli tabi),ama bu durumda yanal toprak basinci,zemin kayma mukaveme'ti gibi parametreler yapinizin tasariminida etkileyecekdir. Bu degerlerin altinda ise dilatasyon yapip 3 ayri bina olarak tasarlarsiniz, cunku zeminde fakli oturma riski yuksek olacakdir.Goz onude bulundurulmasi gereken ZEMIN olmalidir kanimca.... ( biraz karisik bir yazi oldu herhalde bir uyari daha aliriz artik )

En son moose tarafından düzenlendi : 12-04-2008 22:53.
moose offline   Alıntı Yaparak Yanıtla