Tek Mesaj Görüntüle
Eski 04-04-2008, 15:30   #498
Omer Yilmaz
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 55
Neyse ki bir email grubundan metnin tamamı bana ulaşmıştı.

Buyrunuz:

Alıntı:
Merkez Genel Kuruluna Doğru Şubeler Toplantısı 23 Martta İstanbulda Gerçekleştirildi.

TMMOB Mimarlar Odası 41.Olağan Genel Kuruluna doğru, "Şubelerde yapılan hazırlıkların görüşülmesi" beklentisi ile Mimarlar Odası İstanbul Şubesi tarafından 19.03.2008 tarihinde tüm şubelere yapılan yazılı çağrı ile İstanbul da gerçekleşti. Şubelerin temsili katılımlarının istendiği, 23 Mart 2008 tarihinde saat 14.00 te İstanbul Armada Otelde yapılan toplantıya Muğla, Giresun Van, Kocaeli ve Bursa Şubelerinin dışında 18 Şubenin temsilcileri(*) katıldı. Toplantı ev sahibi İstanbul Şubenin açılış konuşmasıyla başladı.

1. GİRİŞ
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhçu açılış konuşmasında bu toplantının "diğer Şubelerden gelen talep" üzerine çağrı yaptıklarını ifade etti. Bu toplantının;
• genel Kurula doğru hazırlıkların görüşüleceği bir toplantı olduğunu,
• burada, ortak bir metin oluşturulabileceğini,
• bu toplantıdan sonra ise nerede ve nasıl bir şekilde toplantıların devam edeceğine dair konuların görüşüleceği ve
• MYK nın 2 yıllık çalışmalarının değerlendirilmesi,
gerektiği gündemi ile toplantıyı başlattı. Toplantının ise, Şubelerin Genel Kurula yönelik Şube çalışmalarının aktarılacağı bilgilendirme bölümü ve MYK' nın iki yıllık sürecinin değerlendirileceği değerlendirme bölüm olmak üzere iki bölümde yapılması şeklinde bir format belirlendi. Bu aktarımda, iki bölümünden oluşan toplantıda konuşulanlar Şubelerini temsilen katılan katılımcılarının altında konuşma sırasına göre verilmiştir.

2.BİRİNCİ BÖLÜM
Şubeler süreci nasıl değerlendirdi, genel kurula yönelik çalışmaları nelerdir,

Hatay Şube: M.Yaşar Coşkun
Antalya Genişletilmiş MYK toplantısında, toplantının ana amacının ve hepimizin mimar olduğunu unuttuk. Yaşlı -genç, kadın -erkek tartışması yaptık. Ben Mimarlar Odasının toplumla kurduğu ilişkiyi önemsiyorum, ama bu toplantılarda bireysellik öne çıkıyor. Bunları konuşmak lazım. Yeni göreve gelen bir yönetim kurulu olduğumuz için MYK nın 2 yıllık çalışmalarına ilişkin bir şey diyemeyeceğim.

Trabzon Şube: M.Salih Akyüz
Mimarlar Odası arasındaki uygulama faklılıklarının (aidat, fatura denetimi, smgm) kaldırılması güven ilişkisini pekiştirecektir. Mimarlar Odası ve TMMOB nin Ülke gündemine dair hiçbir açılımı yok. Bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Bu konuda MYK'yı ülke gündemine dair bir açılım, bir gündem oluşturamadığı için, aidatlar sürecini icra sürecine taşıdığı için eleştiriyorum. İcraya vereceksen verirsin, yok vermeyeceksen böyle bir yazıyı üyelere göndermezsin. Mimarlar Odası genellikle proje çizenlerin odası olarak algılanıyor. Kamuda çalışan mimarları ve ücretli çalışan mimarları da odaya çekebilecek politikalar belirlenmeli.

Balıkesir Şube: A.Tevfik Aykul
Balıkesir Şubesi olarak birimlerimizle birlikte toplanıp ortak karar almayı önemsedik. Her birimimizde Şube Yönetim Kurulu toplantıları yapmaya çalışıyoruz. Örgütümüzü daha katılımcı bir model oluşturmaya çağırıyoruz. Balıkesir Şubesinden Antalya toplantısına 21 kişi katıldı , ancak Antalya`daki genişletilmiş MYK da verimli bir toplantı yaşanamadı. Genel kurula hazırlık sürecinde bu toplantı sisteminin iki ana aksı olmalıdır. Birincisi tüm mimarları kapsamalıdır, ikincisi Anadolu Şubelerinin bu sistem içerisinde temsiliyetini sağlamalıdır. Bizde Mimarlar Odasının ülke gündemine yeterince müdahil olmadığını düşünüyoruz.

Mersin Şube: Sabri Konak
Mimarlar Odası ortamında algı kayması vardır. Bu algılamayı açığa çıkartmak için Merkez Yönetim Kurulunun ve diğer merkez organlarının nasıl çalışacağına dair açılım getirilmesi lazım. MYK nın 2 yıllık sürecini değerlendirdiğimde, artılarda vardır eksilerde… Mimarlık politikası, meslek içi eğitim ve kurumsallaşma açısından atılımlar vardı. Bu çalışmaların başlaması dahi önemlidir. Bu bir ön adımdır. 2006-2008 yılından yapılan çalışmaların devam ettirilmesi açık… bunun zenginleştirilmesi de açık…

Konya Şube: M.Serdar IŞIK
Üyelerimiz kendi geleceğimizi net bir şekilde görmek istiyor. Mimarlar Odasının geleceğinin tartışılması Ülke gündemi ve gelecek tartışmasından ayrı değerlendirilemez. Mimarlar Odasının ülke gündemine dair daha fazla çaba sarf etmesi gerekir. MYK nın 2 yıllık çalışmaları faydalı olarak değerlendirilebilir ama bunlar yeterli değildir daha ileri götürülmesi gerekmektedir.

Eskişehir Şube: Halit Halaç
Biz Antalya da gerçekleştirilen genişletilmiş MYK toplantısından çok şey öğrenmedik. Bu toplantılara ilişkin sadece izlemeye devam edeceğiz. Eskişehir`den sadece İzlemeye geldik.

Ordu Şube: Mehmet Özçelik
Antalya MYK da yoktum. Ona ilişkin bir şey diyemeyeceğim. Ancak genel olarak Oda başkanlarına katılmamak mümkün değil. Mimarlar Odasının politikaları ülke gündemini ve geleceğini içermelidir. Oda yönetimi oda ile üye arasındaki ilişkiyi güçlendirecek yöntemleri bulmalı ve üyelerinin ülke meseleleri ile ilgilenmesini sağlamalıdır. Meslek içi eğitimler başladı, eksiklikleri var bunlarında düzenlenerek daha da gelişerek devam etmesini istiyoruz. 2 yıl önceki MYK oluşum toplantılarında iki şeyi önemsediğimizi söylemiştik. Birincisi, mesleğin ülke genelinde ve gündeminde örgütlenmesi, ikincisi de üyelerin oda bünyesinde örgütlenmesi. Bu konulara ilişkin durum ortada…

Ankara Şube: Nimet Özgönül
TMMOB Mimarlar Odası 41.Olağan Genel Kurula katılımın arttırılmasını ve bir ortak akıl oluşturulmasını önemsiyoruz. Bu doğrultuda Antalya Genişletilmiş MYK öncesinde ve sonrasına olmak üzere 2 delegasyon danışma kurulu yaptık. 3 Danışma Kurulu daha gerçekleştireceğiz. Bu tür çalışmaların birlikte yapılmasını önemsiyoruz. Gelecek döneme dair perspektiflerin tartışılacağı bir merkez danışma kurulunun yapılmasını Antalya MYK da önermiştik. Gelinen durumda böyle bir organizasyon yok ve İstanbul Şubenin çağrısıyla yöneticilerden oluşmuş bir toplantıdayız, bu toplantı aslında MYK'nın düzenlediği geniş katılımlı Danışma Kurulu olmalıydı, şubelerin temsilcilerinin katıldığı bir toplantı değil. Katılımın genişletilmesi ve demokratik ortamların yaratılması acil gerekliliktir. 2 yıllık MYK çalışmalarına gelecek olursak, biz diğer Şubelerden delegasyon arkadaşlarında katkısıyla bir metin hazırladık uzun ama ben sabrınıza sığınarak bunu ortamla paylaşmak istiyorum. TMMOB Mimarlar Odası 41. Olağan Genel Kuruluna Doğru… metnin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Korsan bir bildiri oldu, dinlediğiniz için teşekkür ederim.

Diyarbakır Şube: Ramazan Karaşin
Merkez Genel kuruluna yönelik üyelerimiz ve delegelerimizle değerlendirmelerimiz sürüyor. Gelecek dönemin geniş katılımla demokratik ve şeffaf katılımcı bir dönem olmasını istiyoruz. Demokratik katılımcı ve şeffaf bir yönetimin olması elzemdir. Bu konuda MYK yı eleştiriyoruz. Savaş başka bir deprem sürecidir, göçte. Bu konuda, Mimarlar Odasının insanların yerlerinden edilmesine ve onların köylerine geri dönüşlerine ilişkin politikası yok. Birlikte oturup karar verdiğimiz şeyler büyük kente gelince değişiyor. Bu konuda da MYK yı eleştiriyoruz.

Kayseri Şube: Hakan Meneviş
Üye Odanın güçlü olmasını istiyor. Bu gücünde ülke genelinde yaşanan zenginlikten mozaikten ve farklılıklarından alıyor. Oda çalışmalarında bu farklılıkları kültürel bir zenginlik olarak görmek gerekiyor.

Adana Şube: Bekir Kamışlı
Biz yeni bir yönetimiz, tüm yürütmemiz değişti. Delegasyon toplantısı yapamadık. Ancak Adana Şube seçimlerinde çok defa danışma kurulu yaptık, orada da MYK çalışmalarını değerlendirmiştik. MYK yı Mimarlık politikaları ve mesleki uygulamalar konusunda başarılı buluyoruz. Ancak kamuoyunda ve ülke gündemine dair pek bir sesimiz çıkmadı. MYK belki de Şubelerin ülke gündemine dair yürüttükleri kamuoyu yaratmada başarılı olduğu için bunu yapamıyordur. Gelecek dönem bunu yapacağına inanıyoruz.

Denizli Şube: Süleyman Boz
Ülke gündeminde ve kent gündemlerinde çok ciddi süreçler yaşanmaktadır. Ülke bir rejim bunalımı içerisindedir. MYK bu süreçte Şubelerin gerisine düşmüştür. Sosyal devlet yok oluyor, kentler pazarlanıyor, tek iktidara doğru gidiş var. Şimdi hukuk devletinin de yok olmasıyla karşı karşıyayız. MYK nın silkelenmiş, tazelenmiş şekilde olması gerekiyor.

Samsun Şube: Selami Özçelik
Ben yaptım ve oldubittileri yoğun olduğu bir kent süreciyle birlikte ülke ciddi bir saldırıyla karşı karşıyadır. Ülke gündemi ve bu açıdan yerel seçimle oldukça önemlidir. Cahil halkı odayla karşı karşıya getiriyorlar. 1980 sonrası uygulanan eğitim politikası birlikte yeni yetişen gençler duyarsızlaşıyorlar. Genel merkez bu iki yıllık süreçte ülke sorunlarına dair, halkla kurulacak ilişkilere dair ve bunu geliştirecek hiçbir şey yapmadı. Gençleri ve yeni üyeleri oda ortamına katılmasını sağlamak ve güçlü bir oda ortamı oluşturmak zorunluluktur…

Gaziantep Şube: Asım Güzel
Genel kurulda seçilecek olan MYK ya öneriler oluşturma sürecine ilişkin aktarılan ilkeler ya yeterli doygunluğa ulaşamıyor ya da mimarlar topluluğuna aktarılamıyor. Mimarlar Odası Genel Merkezi toplumsal çıkarlara yönelik mücadelesinde zaman zaman zafiyete uğramış olsa da varlığını sürdürüyor. Mimarlar Odası genel merkezi ve MYK Ülke sorunlarına bakışında haksız eleştirilere maruz kalmıştır. Bu eleştirilere katılmıyoruz. Nimet hanımın okuduğu bildiride, bazı kısımlara katılmıyorum (…serbest mimarların sicil muhafızlığı kısmına…) Ancak "Başka Bir Dünya, Başka Bir Mimarlık Mümkün" yaklaşımına da katılmamak mümkün değil, ama nasıl?

Çanakkale Şube: Ünal Ömercioğlu
Bizim zaten 5 delegemiz var her zamanda toplanıyor konuşuyoruz. Burada bütün arkadaşlarımın söylediklerine katılıyorum. Demokratik bir Oda yapılanması istememek mümkün değil. MYK eksikliklerine rağmen yapabileceklerini yapmıştır. SMGM devam etmektedir. Parasal yönü, kredilendirme eleştirilebilir. Mimarlar Odası ve MYK etkisiz mi kaldı? Mimarlar Odasının etkisini nasıl olacağı yereldekilerin kimliğine bağlıdır. Sadece merkezi eleştirmek yerine, bizlerde gayret etmeliyiz. Biz ne kadar gayret edersek merkezde o kadar gayret eder. TMMOB ile ilgili ilişkiyi masaya yatırmak lazım. Yerel seçimler önemli Mimarlar Odası ciddi bir hazırlık içerisinde olmalıdır. Kamu kurumundaki üyelerle ilişkiler zayıf bunu kuramıyoruz. Ücretli çalışanlara ve kamuda çalışanlara yönelik çok ciddi açılımlar yaratılması gerekli. Mimarlar Odasının kurumsallaşmasından ne bekliyoruz ?...

Antalya Şube: Hüseyin Yaşar
Hem biz Antalya Şube olarak MYK ya maksimum destek sağladık hem de MYK a bize maksimum destek sağlamıştır. MYK ya teşekkür ediyorum. Meslek Yasası, Mimarlık politikaları konusunda çalışma yaptılar ama bu yeterli değil, yönetmeliklerde çalışmaları kolaylaştıracak değişiklikler olağanüstü genel kurulda ele alınmaları, SMGM yeniden düzenlenmeli ve katılım konusu yaygınlaştırılmalı.

İstanbul Şube: Eyüp Muhçu
İstanbul da AKP iktidarının meslek odalarının ele geçirilmesi denendi. Ancak bu plan tutmadı. Bu durum diğer meslek odaları ile dayanışmamızı güçlendirdi. TMMOB İKK sekreterliğinin de bizde olması da bunu sağladı. Meslek Odaları Koordinasyonu oluşturduk- baro; mali müşavirler, tabipler vb-Bu ciddi bir canlanma yarattı. Güven ilişkisi yaratıldı. Merkez Genel Kuruluna ilişkin hazırlıkları biz yönetim kurulu ile değerlendirdik. 29 Mart ve 5 Nisan'da olmak üzere iki de delegasyon toplantısı yapacağız. Yönetim kurulumuzda merkeze hazırlık toplantıları yapma kararı aldı. Antalya`da ki toplantıya girmek niyetinde değilim. MYK nın 2 yıllık değerlendirmesini süreçten ayrı değerlendirmek mümkün değil. Bunun getirdiği zorluklar tahmin ettiğimizden daha az değildi. Buna rağmen özverili çalışmalar yürütmüşlerdir. Buna ilişkin etkinliğin gösterilmesinde sorunlar var. Ama dil birliğimiz vardır. Mimarlık ve kent buluşmaları mimarlığın toplumla buluşması dileğiyle gerçekleştirilmiştir. SMGM ile ilgili ortaya çıkan tabloya bakarak önceliklerin tespiti doğru, yerine getirmede eksiklik var. Merkez Yönetim Kurulunda ve merkez organlarında görev alanlara teşekkür ediyoruz. Bu teşekkür eştirilerimizi perdelememeli. Özverili çalışmalara rağmen sorunlar aşılamamıştır. Bu noktada kişisel değil kurumsal değerlendirmeye ihtiyaç vardır. Mimarlık politikalarının hayata geçirilmesi süreci hayata geçirilememiştir. Örgütlenme buna henüz hazır değildir. Bu mimarlık politikasıyla ilgili faklı bir çalışma yapılmalıydı. Bu gerçekleştirilemedi. Diğer hedeflerle ilgili eksikliklerde oldu. SMGM lerin test edilmesi gerekiyordu. 2 yıllık bir deneyimin değerlendirilmesi yapılmalıydı bunlarda olamadı. Halbuki ciddi sorunlar var. Nitelik sorunu var. Katılım sorunu var. Van' dan üyemiz SMG almak için İstanbul'a geliyor altyapı eksiklikleri var.Ancak bunlara rağmen son altı yılda çok ciddi başarılarda vardır.Uluslararası ilişkilerde, mesela uluslararası metinler hemen çevrilmekte, hemen örgüte yayılmaktadır. Merkez genel kuruluna giderken şubeleşme çalışmaları vardır. Komisyonun çalışmaları devam etmektedir. Malatya ve Edirne konusunda çalışmalar devam ediyor -salondan Elazığ da var- duymadım Elazığ'ın şube olmasını, bu sürecinde yapısal düzenleme olarak ele alınmasına gerek vardır. Örgütsel planlamanın geliştirilmesine ihtiyaç var. Onur Kurulu ve denetim kurulunun teknik bir alt yapıya ihtiyacı var. Raportör v.b.Mali kaynaklarda öngörülü bütçe olmalı. Merkezde katılımcı bir süreç yaşanmalı, farklı disiplinlere birlikte. 2 danışma kurulu olmalı, Eğitim Kurultay 5 yapılmalı, Üniversitelerde Döner sermayede üretilen projelere yönelik tartışmalar başlatılmalı. Üniversiteler asli işlevlerini yapamıyorlar. Bilimsel çalışmalardan giderek uzaklaşıyorlar. İlişkileri kurumsal hale getirmek lazım. Son bir nokta daha söylemek istiyorum. Merkez ofisinin bu kapsamda güçlendirilmesine ihtiyaç vardır. MYK, onur kurulu ve denetleme kurulunun uzmanlarla güçlendirilmeye ihtiyaç vardır.

İzmir Şube: Hasan Topal
Biz MYK 'dan bir şey beklemiyoruz. Onlarla çok şey yapmak istiyoruz. Geçmiş sürece de bu aksla bakıyoruz. MYK 2 yıllık çalışmalarında bizim bakış açımızı yansıtacak çalışmalar görüyoruz. Bu kapsamda oluşacak MYK nın eksik olduğu alanlarda, içerisinde yer aldığımız alanlarda ihtiyatla bulunuyoruz. Mimarlar odasına 7 tane süper adam bulma şansımız yok. MYK yı özveri ile çaba içerisinde olarak değerlendiriyoruz. MYK samimi ve başarılı ama eksiklikleri var. Bu tür eksiklikleri saptayabilirsek, daha iyi olur. Önerileri alabiliriz.

Toplantının birinci bölümü bu değerlendirmelerle sonlandı.
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz.

Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm.
Omer Yilmaz offline   Alıntı Yaparak Yanıtla