Tek Mesaj Görüntüle
Eski 02-04-2008, 02:36   #6
dincer
Arkitera Üyesi

Türkiye dışı
Öğrenci
Neden İngilizce eğitim? Yeterli Türkçe kaynak yok da ondan. Evet sonunda çoğumuz Türkiye'de çalışacak, kesinlikle Türkçe terimleri de bilmemiz gerek. Fakat bunlar zaten hiç öğretilmiyor değil. Burada öğretilmeye çalışılan lisans düzeyinde bile bir öğrenciye önemli dergileri takip edebilecek, kaynak kitapları okuyabilecek, kendini geliştirebilecek fırsatı tanımaktır. İngilizce'nin dışarıdan kurslarla akademik düzeyde öğrenilebileceğini de zannetmiyorum. "Dışarıdan" öğrendiğim ikinci ve üçüncü yabancı dilim hiçbir zaman "İngilizce"'min yanına bile yaklaşamadı. Zira Anadolu lisesi mezunuyum 15 yıldır İngilizce ile haşır neşirim; İngilizce eğitim görmeye başlayıncaya kadar gerçekten İngilizce'yi kullanamadığımı söyleyebilirim. Keşke Türkçe eğitim yapabilsek fakat bunun için Türkçe kaynak sayısının artması ve düzgün çevirilerin yapılması gerek. yapikitabevi.com da bile gelişmiş aramadan "İngilizce" dilindeki kitapları aratalım 3739 kitap. Birde "Türkçe" dilindeki kitapları aratalım 1814 kitap. Yalnızca bu bile Türkçe ulaşabileceğiniz ve İngilizce ulaşabileceğiniz yayınların ufak bir göstergesidir ki o Türkçe çevirilerin ne kadar kaliteli olduğu da şüphelidir. Biz mimarlık tarihini orjinal dilinde, akademik makalelerle destekleyerek okuyoruz. Anlamadığımız bir nokta olduğunda dersin sonunda aralarda her daim Türkçe tartışmalar da yapabiliyoruz. Sonuçta Türkçe yasak değil, Türkiye'de yaşıyoruz. Ayrıca araştırma yaparken İngilizce çok geniş kaynaklara ulaşılabiliyor. Başka dillerde yayımlanan kitapların İngilizce tercümanlarını bulmakta gayet kolay. En azından Türkçe'den daha kolay. Yani amaç sadece İngilizce öğrenip yabancı ülkelere iş yapan bir firmada çalışmak değil; tekrar ediyorum "kendini geliştirebilmek".

En son dincer tarafından düzenlendi : 02-04-2008 15:03
dincer offline   Alıntı Yaparak Yanıtla