|
Önce şunu belirteyim. Ben KTU 'de bitirme projemi bilgisayar ile çizdim. Gelelim bu konudaki düşüncelerime;
- Bitirme projesine gelen öğrenci artık elle çizim ile ilgili eksiği kalmamış olması gereken öğrencidir. Bu nedenle el çizimi iyileşsin yorumunu kabul etmiyorum.
- CAD programlarını kullanmaya ortaokulda başlamıştım. Ama inanın bilgisayarda çizimi öğrenmede çağ atlama derecesinde ilerlemeyi üniversitede yaşadım. Projelerini bilgisayarda çizmeye başladın mı o zorlama ile her şekilde gereken herşeyi öğreniyorsun. Sınıftan bir arkadaşıma autocad i 15 dakika anlattım ve projeye o bilgi ile başladı. 1 hafta sonrasında 2 boyutlu olarak her türlü çizimi yapabilecek seviyeye geldi. El çizimi olduğu kadar bilgisayar çizimini de okulun geliştirmesi gerektiğine inanıyorum. En azından engel olunmasın.
- Mimar fikir insanıdır. Asıl yaptığı iş fikir üretmektir. Elinde şablon ile restoran da 50 tane sanalyeyi teker teker çizmek ona zaman kaybettirecek, proje üzerinde fikir geliştirmesine zaman bırakmayacaktır. Tekniker yetiştirecekseniz buna lafım yok.
- Bilgisayar ı olmayan öğrenci artık olmaz. Piyasada 400 YTL ye bile masaüstü makine toplanır ve onda öğrenci projesi rahatlıkla çizilebilir. Laptopları bile artık 600 ytl den başlayan fiyatlarla bulabiliyorsunuz. İşlemcisi core duo. Eski model olabilir ama küçümsenecek makineler değiller.
- Bir de bilgisayar kullanmayı bilmeyen öğrenci durumu var. Onlara haksızlık oluyor denirdi. Bizim sınıfta Azeri bir çocuk vardı. 6 yaşından beri resim eğitimi almış. Adam teslim akşamı şöhler i tuval gibi diker, elinde sulu boya ile vaziyet planı ve perspektifi çizerdi. Sonuçta tabiiki muhteşem bir kapak paftası oluyordu. O da bize haksızlık ediyordu o zaman bu mantıkla.