Tek Mesaj Görüntüle
Eski 25-03-2008, 14:28   #33
A.OZSAVASCI
Arkitera Üyesi

A.OZSAVASCI'in Avatar'ı

Merhaba,
Bu konuda forumda yazılan yazıları uzun zamandır okuyordum, son mesajlardan sonra ben de bazı bilgiler eklemek istedim. Şu an piyasada çok fazla marka ve ürün olmasına rağmen en hatasız sayısal ölçüm yapan ekipman birkaç markaya ait, bu sebeple örnek verilen Kolida muhtemelen bu sıralamada aşağılarda kalıyor. Bu sektör dünyada inanılmaz bir pazar oluşturmuş durumda bu sebeple de ışık hızıyla yeni ölçme yöntemleri ve yeni ekipmanlar geliştiriliyor. Fakat bu üretim, bu alanda hizmet vermek üzere çalışan ve genelde ölçümü yapan ve ölçüm datasını kullananların dışında olup tamamen ürüne ve mekanik özelliklerine odaklı olabilmektedir. Bu sebeple üreticiler performansı ancak ürünün kullanılma oranıyla kontrol edip artırabiliyorlar. Avrupa kökenli ölçüm ekipmanları Uzakdoğu kökenli ekipmanlara göre kat be kat daha pahalı ama tabi ki daha hatasız veri üretip ürün desteği veriyorlar. Bütün bu yaşanan süreç benim kişisel olarak gözlemlediğim kadarıyla bütün dünyada paralel yaşanıyor, zaten bu sebeple bu sektörün kullanıcılarını yani üreticileri, ekipman kullanıcılarını ve data kullanıcılarını bir araya getiren ve bu tür sorunları giderme amaçlı çeşitli organizasyonlar yapılıyor. Gelinen nokta teknolojik olarak hayret verici olsa bile son kullanıcının elindeki bilgisayarın konfigürasyonunun altında kalan ve kullanılabilir verinin peşinde herkes, bu da efektif ve hızlı olarak bu datanın istenen amaca göre kullanılabilmesi demektir. Lazer tarayıcıların şu an kriminal olay tespitlerinde bile kullanıldığını belirtmek isterim, yapılan bu ucu bucağı olamayan veri depolamasının maalesef sınırlı bir limitinin olması gerektiği aşikar.
Ayrıca eklemek istediğim esas konuyla ilgili; mimari belgeleme amacıyla bu teknolojileri kullanmanın en doğru yolunun en uygun yöntem ve teknolojiyi ya da teknolojileri seçmek, farklı teknolojileri ekonomik bir çerçevede gereken kullanım oranlarında tanımlamak ve bir arada kullanabilmek için gerekiyorsa disiplinlerarası çalışma yapmak, bu çalışmayı yaparken de sınırları doğru belirlemek olduğuna inanıyorum. Ürüne odaklı tasarlanmayan belgeleme süreçlerinin gereksiz emek ve bütçe harcadığı açıktır, yeni teknolojilerde bu duruma gereksiz bilgi depolanmasını da ekleyebiliriz. Mesela ben iki senedir tarihi yarımadada çok büyük bir bütçeyle lazer tarayıcı ile yapılan belgelemenin sürecini ve sonucunda ortaya çıkan ürünü de çok merak ediyorum.
Y. Mimar Arzu Özsavaşcı
A.OZSAVASCI offline   Alıntı Yaparak Yanıtla