Tek Mesaj Görüntüle
Eski 24-03-2008, 23:01   #28
ellenkeyzen
Arkitera Üyesi

Alıntı:
Orijinal metin just tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Sonuç olarak 'mimarlığın bazı kavramlara ram edilmesi' ya da 'bazı kavramların mimarlık üzerinde hüküm sürmesi' üzerinden bir sonuca varılmaya çalışılmasına bir anlam veremediğimi belirtmek isterim. Bu hangi kavram(lar) için düşünülürse düşünülsün tek yönlü bir bakış açısı olacaktır.

"Mimarlık ve X” örnekleri çoğaltılabilir. ‘X’ yerine pek çok kavram yazılabilir. Ama hiçbirisi 'mimarlığın X'e ram edilmesi' anlamında olmayacaktır, olmamalıdır. Var olabilmek için başvurduğu araç ve yöntemlerden birisi olacaktır ancak.
Bu araçları doğru kullanmasını bilene tabi…
ben mimarinin insan gücünü aşan metafizik değerlerden beslenmesi gerektiğine kanaat getirdim. mesela mimari ve musiki, mimari ve şiir diyebilirsiniz ve buradaki ikinci elemanı devamlı değiştirebilirsiniz. ama mimari ve felsefe( ya da düşünce) dediğimiz zaman iki kere düşünmeliyiz. çünkü mimarinin kendisi düşüncenin altında şekillenir( en azından ben öyle düşünüyorum). dikkat ederseniz mimarinin yanına gelen herşeyi ve mimarinin kendisini belirleyen bizzat düşüncenin kendisidir. dolayısıyla burada mimarinin varolabilmesinin şartı (yine bence) felsefedir, düşüncedir. en basite inerek şöyle söyleyebiliriz: düşünmeyen insan hiçtir, düşünmeyen mimar da... ayrıca söylemem gereken şeylerden birisi de mimarinin kendisinin amaç değil, araç olduğudur. araç olan herhangi bir şey de üst katmandan belirli bir amaç etrafında teşekkül ettirilmelidir.