|
Ben hiçbir proje için copy-paste yakıştırması yapamam. Yani ne kadar yapmaya çalışırsanız da yine de kendiniz bazı düzenlemeleri yapmanız gerekecektir.
Başka bir açıdan bir proje yapılmadan önce araştırma yapmak mutlaka gerekli. Ama bunlardan etkilenip onun benzeri bir cephe çıkrtmak biraz kolaya kaçmak gibi geliyor bana. Yani araştırmaların öğrettiği şeyleri direk uygulayacağız gibi birşeyin araştırmayı yanlış değerlendirmek olduğunu düşünüyorum. Araştırmalar her zaman yapmamız gereken şeylerdir zaten. Ama belediyebinası yapıyorsak o zaman daha fazla dikkat ederiz. Plan çözümleri-malzeme kullanımı gibi şeylerde bize öncü olmalıdır ama asla projemize yaklaşım şeklimizi değiştirmemeli.
Bu benim düşümcem ama şimdi baktığımızda bazı ünlü mimarların da hakkında bu tür dedikoduların çıktığını biliyoruz. Bu ince bir çizgi ve biraz da kişisel. O yüzden eleştirirken asla aşırı tepkiler vermemeliyiz. O emeğe saygısızlık yapamayız, yapmamalıyız.
Sonuçta öğrenci projesidir ve birşeyler öğrettiyse en büyük kazanç odur. Önemli olan okuldaki bu mimari kimliği profesyonel hayata taşıyabiliyor muyuz? Bir çok mimar dinlemişizdir "öğrenciyken biz de bunlardan yapardık diye". Ama piyasada paranın çağırdığı yöne imza atan kimlikler olmuşturlar.
İşte insanları bu yöne iten öğrencilik yıllarında mimari etiği , sanatsal kimliği kazanamamaktır. Bunları kazanmak da okul projelerinde kendinden ne kadar şey kattıklarıyla bağlantılıdır. Bu proje de bu konuda düşünülmesi ve tartışılması gerekir diye düşünüyorum.