Tek Mesaj Görüntüle
Eski 24-03-2008, 11:18   #30
Barış Altan
Arkitera Üyesi

Merhaba,
Yeni duyduğum bir total station markası ile ilgili yazmak ve bazı sorunları iletmek istiyorum, belki bir çözüm yolu olabilir diye. Bu total station’ın markası Kolida. Şimdiye kadar sadece Leica marka total station kullandım ancak bir iş dolayısıyla bu markayı kiralama durumu gündeme geldi.

Aleti kiralayan firmaya gittik, aleti gördük, kurduk, ölçtük ve verileri bilgisayara aktardık. Buraya kadar her şey normaldi bir sorun yoktu. Ancak autocad’de açtığımız dosyada bir sorun vardı. Ölçülen noktaların işaretlerinin (imleçleri) yanında 3 ayrı rakam vardı. Bunlar muhtemelen ölçülen noktaların X,Y,Z koordinatları. Ancak esas gerekli olan nokta adları (point id) görünmüyordu. Ölçümler ile birlikte gelen çeşitli layer’ları açıp kapattık ama bir çözüm olmadı. Leica’da ölçümlerle çeşitli layerlar geliyor, cords, height vb. Bunları kapatıp sadace point ve point id layerlarını bıraktığınız zaman, nokta ismi ve nokta adlarını görüyorsunuz. Nokta adına tıkladığınız zaman ise nokta imlecini (point) tutuyor. Böylece hangi noktayı tutarak çizim yapacağınızı görüyorsunuz. Kolida’nın ölçümlerinde bu yazılara tıkladığınız zaman ilgili noktayı tutmuyor. Bu yüzden de hangi noktayı kullanarak çizim yapılacağını belirleyemiyorsunuz.

Diyeceksiniz ki, aleti kiralayan firma bu sorunun çözümünü bilmiyor mu, işte o kısım en trajiği zaten, maalesef bilmiyorlardı. Ve de rölöve yapmak üzere birçok firmanın bu aletten aldıklarını söylediler. Nasıl çizim yapıyorlar çok merak ediyorum.

Umarım sorunu açıklayabilmişimdir.
İlgilenenlere şimdiden teşekkürler
Barış

En son Barış Altan tarafından düzenlendi : 24-03-2008 11:36.
Barış Altan offline   Alıntı Yaparak Yanıtla