Alıntı:
Orijinal metin ulQ tarafından gönderilmiş
bu arada Murat hocam ne demek istediniz anlamadım  sizin gibi bu yarışmayı protesto edenlerden değil heyecana kapılanlardan olduğumdan mı?
|
Ne yazık, anlatamıyorum,
Benim yarışmalara karşı olmam mümkün değil; Oradan geldim.
Ancak, bu proje, bir yarışma değil. Yarışma dediğimiz süreç hukuki bir modeldir. Resmi gazetede yayınlanmış şartnameye gönderme yaparak tanımlarda bulunur. İdarenin, jürinin ve yarışmacının görev ve sorumluluklarını, haklarını belirler. Birinci olana işin nasil verileceğine kadar mimarın hakları ve hukuku saptanmıştır. Mimarı korur.....
Bu şartları ve şartnameleri oluşturmak, kanun haline getirip mimarların haklarına sahip çikmak Mimarlar Oda'sının yillarca süren emek ve mücadelesi ile mümkün olmuştur. İsteyenin istediği gibi yarışma çıkardığı dönemler geride kalmıştır. Hala da öyledir....
Taa ki, bu yarışma denilen şeyin jürisinde de olan 'gazeteci' MO. Başkanı olana kadar.
Bu yarışmada ödül verilmeyebilir, Birincinin ne olacağı belli değildir, eğer ödüller verilirse brüt ödenecektir.
Bu yarışma tümüyle yasalara aykırıdır. İnanmıyacaksınız ama suç işliyorlar.
Peki niye adam gibi, yönetmelige uygun yarışma çıkartmıyorlar ?
Mimarların onuru, mimarların hakları ile alınıp verilemeyen ne ?
Ben bilmiyorum. Siz sorun. Utanmıyorlar mı bir sorun...
Bütün bunları siz, yeni mezun meslekdaşlarım bilmeyebilirler.
Ancak Jüri bilmek zorundadır.Çünkü jüri olmak bir bilgi birikimi ve sorumluluk gerektirir.
Bu jüride bu kavramların ikiside yoktur.
Eskiden olsa Mimarlar Odasi, yönetmeliğe uyulmadığı için yarişmayı dava ve iptal eder, Jürideki mimarlara da meslekten men cezası verirdi.Hoş, bunları meslekten men etsen ne olur, zaten ...
Böyle rezaletlere katılmak sonuçları açıklandıktan sonra sizleri meslekten soğutur.
Bundan korkarım.
En kötüsünü ise 1. olursanız yaşarsınız.
(F. Erduman'a bir sorun.)
Onurunuzu almaya çalışıyorlar, vermeyin....
Örneğin; Yozgat yarışması doğru. Ona Katılın
Kendinizi üzmeyin