Alıntı:
Orijinal metin ellenkeyzen tarafından gönderilmiş
çevreyle bütünleş(e)meyen ve sadece teknolojiye dayanan böyle uçuk kaçık şeylerin mimari eser olduğuna inanasım gelmiyor. bu tür yapılardaki en önemli şey üstün teknolojiyi kullanmak. dolayısıyla yarın teknik tekamül edip daha ileri bir seviyeye ulaşınca bunlardan geriye büyük bir çöplük kalacak. mimariyi sadece teknolojinin emrine ram etmek, yarın onun bir şey ifade etmeyeceğini de kabul etmektir. bu bağlamda zaha hadid' in projesinin istanbul için bir şey ifade edeceğine de inanmıyorum.
|
*
''Asrımızın dev şehirleri içinde küçülüp yok olan insan; dev ölçekli yollar, şehir mekanları ve binalar arasında eriyip, küçülüp, çevresinin oluşumundaki sorumluluğunu bile unuttu. Ziya Paşa meşhur ''Diyar-ı küfrü gezdim, beldeler, kaşaneler gördüm/Dolaştım mülk-i İslam'ı bütün viraneler gördüm'' beyti ile bu yapıların tahakküm eden tesiri karşısında şaşkınlığın ezikliğini ifade ediyor;bu ezikliğin, Türk toplumunun kendi kültür değerlerini takdirden aciz ve reddeder duruma düşmesinin de yolunu açmış oluyordu.''
''Bir Hatıra
1946'da mezun olduğum okula, hoca olarak atandım. Bir süre sonra, Güzel Sanatlar Akademisi'nin Müdürü Burhan Toprak, Türk Hühümeti'nin çok önemli bir misafiri olduğunu söyledi ve benden bu misafiri İstanbul'da gezdirmemi istedi. Misafir, Belçika İlimler, Güzel Sanatlar ve Edebiyatçılar Akademisi Başkanı, son derece müstesna bir insandı. Dört gün boyunca İstanbul'u birlikte gezdik. Bu arada, Resim ve Heykel Müzesi'nde bir gün geçirdik. Müzede, 19. Yüzyıl başı Bektaşi resimlerini, ilk Osmanlı nahif ressamlarının eserlerini, empresyonist resimleri ve 1935-45 yıllarının modern resimlerini gördük. Misafirimizi hayrete düşüren husus, Osmanlı resminin 1840'larda bulunduğu yere, Batı dünyasının modigliani ve benzerlerinin eserleri ile ancak 1950'lerde gelmesi; buna karşılık Türk resminin 1840'larda bulunduğu noktaya geri dönmesiydi. Bu durumu, Türk aydınının neyin geride, neyin ileride olduğunu fark edememesinden doğan trajik bir yanılgının en açık göstergesi olarak kabul ediyorum.''
*İSLAM'DA ŞEHİR ve MİMARİ ... TURGUT CANSEVER
Sayın ellenkeyzen sizin söyledikleriniz ve okuduklarım, beni teknolojinin mimaride kullanımı hakkında ikinci kez düşünmeye itti. Turgut Canseverin beni bu anlamda etkileyen cümlelerini sizlerle paylaşyorum.