Alıntı:
Orijinal metin USTABASI tarafından gönderilmiş
piyasada calisan tüm mimarlari ilgilendirdigi halde burada sadece iki tane yazi görünce bayagi sasirdim
halbuki istanbul icin cok önemli bir konu bu
bir süre sonra bina yapacak arsa kalmayinca mecburen tadilat , renovasyon vs isler cogalacak ve
bu arada müteahhitler arsa yaratmak icin istanbul bogazini dolduralim gibi parlak fikirlere yönelmezlerse bu konu hararetle gündeme gelecek
türkiye nüfusunun ücte birinin üc büyük sehirde yasadigini göz önüne alirsak dahada önemli oluyor
almanyada bu konunun nasil cözümlendigini yazmak istemistim ama ilgisizligi görünce bizim yazi güme gitmesin dedim, bir hareketlilik olursa bende yeniden harekete gecerim
|
Bildiğiniz gibi restorasyon işlerinde 3 aşama proje hazırlanıyor.
1. rölöve : mevcut durumun tespiti
2. restitüsyon
3. restorasyon
Normal şartlarda müelliflik hakları restorasyon aşamasında doğuyordu. Bu tip konularda bizim başvuru yaptığımız yer mimarlar odasıdır. Mimarlar odasının son zamanlarda rölöve aşamasını üstlenen mimarın da bazı hakları olduğunu savunduğuna dair çeşitli duyumlar aldık. Konu sadece proje müellifliği değil yani.
Kurulların son yıllardaki proje yaklaşımları değişti, bu nedenle eski yıllarda hazırlanmış projelerde eksikler ya da yaklaşım hataları olabiliyor. Projelerde yenileme gerekebiliyor. Buna göre de proje hakları değişebiliyor.