Tek Mesaj Görüntüle
Eski 03-03-2008, 00:11   #3
just
Arkitera Üyesi

Alıntı:
Branko Kolarevic'in 'Architecture In The Digital Age: Design and Manifacturing'[Dijital Çağ'da Mimarlık: Tasarım ve Üretim] kitabından s.32

"William Mitchell mimarların inşa edebileceklerini çizip, çizebileceklerini inşa ettikleri düşüncesini ileri sürer. Temsil ve üretim biçimleri arasındaki bu ilişki, içinde bulunduğumuz bilgi çağında da tamamen geçersiz değildir. Üretim olanaklarını bilmek ve dijital üretim araçlarının kullanılabilirliğini tanımak mimarların özellikle bu araçların kapasitelerine paralel olarak tasarım yapabilmelerini sağlar."
Üretim olanaklarını ve dijital üretim araçlarından yararlanmayı bilen mimar da haliyle resimlerde örneklemiş olduğunuz bu yapıları hem tasarlayıp hem inşa edilebilir hale geliyor.

En bilinen örnek tabi ki Frank Gehry (+CATIA)
CATIA’sız bir Frank Gehry düşünemeyiz sanırım...
Bildiğim kadarı ile Gehry daha çok geliştirdiği fiziksel modelleri üç boyutlu tarayıcılar ile dijital ortama aktarma ve bu ortamda geliştirme yöntemini kulanıyor. Yapılarındaki her biri birbirinden farklı bileşenler CNC tezgahlarında kesilerek üretiliyor. Uygulama aşamasında bileşenlerin birbirine monte edilmesi ve yerleştirilmesi de bu iş için özel olarak tasarlanmış sistemler ile yapılıyor.

Japonya'da inşaat sektöründe kullanılmak üzere yapı bileşenlerini taşımak ve yerleştirmek amaçlı robotlar tasarlandığını okumuştum, ancak bu konuda kapsamlı bir bilgim yok.

En son just tarafından düzenlendi : 03-03-2008 21:30.
just Şu anda online   Alıntı Yaparak Yanıtla