Tek Mesaj Görüntüle
Eski 16-02-2008, 12:21   #6
RedRapsody
Arkitera Üyesi

RedRapsody'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin ayasofya tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
"Müşteri" ile "işveren" arasındaki ana fark benim gözümde şu.

Sadece bir projenin bir bölümünü ya da bir iç mekan tasarımı isteyen kişi beim gözümde "müşteri"dir.

Ancak anahtar teslimi büyün ve uzun soluklu bir iş aldıysam ve yazışmalardan tutun da tüm işlerin sözleşmeye bağlı olduğu kurumsal işlerde, yüklenici tasarımcı sayıldığımda "işveren" olur gözümde.

Büyüklük küçüklükle alakalı biraz da.
Aslında müşteri kelimesi, sözlük anlamından ziyade , algılanış biçiyle ilgili bir sorunsalla karşımıza çıkıyor.

Yani ' Pardon! Bir müşteri geldi de , daha sonra seni ararım'.
Ya da ' Pardon! Bir işverenimle toplantıdayız da , daha sonra seni ararım.' gibi.

Merkete girdiğinizde patron seslenir çırağına' oğlum müşteri geldi, baksana kasaya'.

Yani sözlük anlamından ziyade, müşteri kelimesi tüketilecek bir ürüne yönelik olduğu için ŞIK bulunmuyor. Yani ben ŞIK bulmuyorum, sözlük anlamında öte yaptığı çağrışımlar , kültürdeki yeri beni daha çok ilgilendiriyor. Ve ben İşveren sözcüğünü, mimari hizmetin yanına daha çok yakıştırıyorum.

Yaptığımız yapıda kullandığımız yapı malzemesi ve yapı elemanlarını sağlayan tedarikçilerin MÜŞTERİSİ olabiliriz. Çünkü bir ürün alıyorsunuz ve onu kullanıyorsunuz. Ama benden bu hizmeti alan, birçok hizmeti alan benim işverenim durumundadır. Bütün mesele algılamamızla ilgili, müşteri demek istiyorsanız müşteri, işveren demek istiyorsanız işveren.

Ya da mimarlığı bir ürün sunumu, veya bir hizmet sunumu olarak algılamakla ilgili.
Müşteri sözcüğü daha ticari, işveren kelimesi daha profesyonel birşeyin ifadesi gibi...

En son RedRapsody tarafından düzenlendi : 16-02-2008 18:01.
RedRapsody offline   Alıntı Yaparak Yanıtla