Tek Mesaj Görüntüle
Eski 15-02-2008, 19:20   #3
just
Arkitera Üyesi

Müşteri terimi, yukarıdaki sözlük anlamı itibari ile hizmetini satıp, karşılığında ücret alan biz mimarların ihtiyacını karşılıyor olabilir. Ancak bu tanım ile mimarlığı salt ticari bir eylem alanına indirgeyip, biraz hafife almış olmuyor muyuz? Mimarlar tarafından pek tartışılamamasının sebeplerinden biri de bu olsa gerek… Zaten yeterince kimlik bunalımı içersinde olan bir mesleğimiz var ne de olsa

Mimarlık hizmetleri, gerek ortaya çıkan ürünün niteliği gerek üretim süreçleri bakımından hem diğer hizmet türlerinden hem de diğer sanatlardan daha farklı bir yerde durmuyor mu ya da durması gerekmez mi???

Mimarlık alanında her ortaya çıkana bir sanat ürünü diyemesek de, mimarlık sanat değildir de demeyiz hiçbir zaman. Nihayetinde mimar, birikimini, yaratıcılık yeteneğini, vb. vasıflarını kullanarak arz-talep ilişkisi içersinde, satmak zorunda olduğu bir ürün ortaya koymaktadır.

Meseleye sadece hizmet alan ve veren olarak bakan bir yaklaşımla farklı sanat dallarını sorgularsak;
- Hizmet veren tiyatrocuya dolaylı olarak da olsa bu hizmetinin karşılığında ücret ödendiği için ‘Seyirci tiyatronun ya da tiyatrocunun müşterisi midir?’
- Aynı şekilde sipariş üzerine resim yapan bir ressamın ya da heykel yapan bir heykeltıraşın müşterisi olur diyebilir miyiz??....
Birincisine cevabım kesinlikle hayır, ikincisine ise cevap bulamadım.

Mimarın hizmet verdiği kişi ya da kuruma bu durumu karşılayacak herhangi başka bir terim olmamasından dolayı - şimdilik sözlükteki tanımı ile yetersiz de olsa- İŞVEREN denmesinin en azından ‘şimdilik’ mesleği hakettiği saygın pozisyonda tutması ve her ne kadar kabul etmek istemesem de ticarileştirmemesi açılarından müşteri denmesinden daha doğru olacağını düşünüyorum.

NOT:
1-Mimarlar odası tarafından ‘Mimarlık Hizmetleri Tip Sözleşmesi’nde İŞVEREN/İŞSAHİBİ olarak tanımlanıyor.
2- Kamu ya da özel kurum ve kuruluşlarla yapılan mimarlık sözleşmelerinde mimar ‘proje müellifi’* olurken diğer taraf da ‘idare’ olarak tanımlanıyor.

* TDK’dan başka bir alıntı:
‘müellif = yazar’

….Bu da başka ilginç bir durum, ‘bir işi yapmakla yükümlü kişi’ olarak kullanırız oysa ki…
TDK mı yetersiz, biz mi?
just offline   Alıntı Yaparak Yanıtla