|
İzmir’de önünde durulup seyredilecek bina yok..
İzmir'de önünde durulup seyredilecek bina yok
Tarih: 11 Şubat 2008 Kaynak: Hürriyet
Arkitera'da rast geldiğim bu haber İzmir'de yaşayan bir mimar olarak “Neden daha da önemlisi Nasıl bu kadar güzel bir kent bu hale getirilebilir sorusunu aklıma düşürüyor. Bir zamanlar Ege’nin incisi olarak addettiğimiz kent giderek daha kalitesiz yaşam koşullarını beraberinde getiren el yapımı çirkinliğe doğru koşar adım gitmekte. İzmir’in kent dokusunun ne kadar değişmiş olduğu 40–50 sene önceki fotoğraflarla günümüz karşılaştırıldığında daha net ortaya çıkıyor. Kentin genel siluetinden, yeşil alanlarına, eski doku ile yeni dokunun kaynaşmasından, modern yapılara kadar giderek kalite düşmekte. Planlamalarda ki karmaşa ve çelişki o kadar gün yüzüne çıkmış durumda ki birçok ne işe yaradığı belli olmayan veya bitirilemeyen yatırımlara milyonlarca lira harcanmakta. EXPO 2015 telaşına düşülmesi ve Milano ile rekabet ortamına girilmiş olması benim için son zamanlarda ki yegâne umuttu. İzmir adına atılan doğru dürüst tek bir plandan haberim olmamasının yanında Milano’da yapılan hazırlıklar ve çalışmaları daha iyi biliyor olmam bu umutlarımı da büyük oranda azalttı. İzmir gibi nadide güzellikteki bir kentin kıymetini daha iyi bilmemiz gerektiğini düşünüyorum.