|
Düzgün bir anlatım ve yazım dili ile yazmak her şeyden önce ve aslında sadece kendi fikirlerimizi en doğru şekilde ifade edebilme şansıdır. Bu nedenle de (her türlü düşünceden bağımsız olarak) aslında burada fikir beyan etmek isteyen kişilerin kendi iyiliği içindir ve bizzat kendilerince desteklenmelidir.
Fikirler, elbette nasıl ifade edildiklerinden çok çok çok daha önemlidir, ama yanlış ya da eksik bir ifade biçimi yüzünden anlatılmak istenenler çok farklı noktalarda yankı bulabiliyor. İnanıyorum ki yazı dili iletişim yollarından en zoru ve yanlış anlamalara en yatkınıdır. Bu sebeple düzgün bir yazılı anlatım hepimizin idealindeki iletişim biçimi olmalı ve ona erişmek için çaba sarfetmeliyiz. Kanımca bu, demokratik haklarımızın kısıtlanması değil, tam tersine düşüncelerimizi en doğru şekilde ifade edebilmemiz için bir fırsattır.
Neden kendimizi biraz daha iyi ifade edebilmek için birazcık daha çaba sarfetmekten bu kadar çekiniyoruz? İletişimin ilk basamağı kendini en doğruya yakın şekilde anlatabilmek, karşıdakini anlayabilmek değil midir?
Aslında bu konunun açılma ihtiyacı bir sonraki aşama ile ilgilidir; yani eleştiri etiği. Biraz daha anlayış, hoşgörü, iyiniyetli eleştiri beklentisidir.
|