Tek Mesaj Görüntüle
Eski 26-01-2008, 00:11   #160
Simla Sunay Ozdemir
Arkitera Üyesi

cevap

Behiç beyin inandığı değerleri anlıyor ve en büyük takipçisi olacağıma inanıyorum. Bir hareketin içinde olmamız bizleri bağımsız bireyler olmaktan uzaklaştırmaz. Görülmek istenmeyen de bu bağımsız varlıklarımızdır. Behiç beyin itibarı zedelenmez çünkü o bir kamu savunucusudur ve olur da seçilirsek ben her zaman bize de muhalefet etmesini isterim. Behiç Ak, çok mütevazi birisidir pek çok kamu savunmasında Mimarlar Odası'na öncü olduğunu unutuyor. Behiç Ak olmasaydı Mimarlar Odası ne kadar bu konulara eğilirdi şüphe duyuyorum. Yine de mevcut yönetimi dürüst ve özverili yönetimleri için her zaman kutluyorum. Ancak...

Hatırladığım kör sol politikaların AKP'yi iktidara taşıdığıdır. Şimdi sormak gerek kim daha AKP'li? Toplumcu olmak kimsenin tekelinde değildir. Bana göre de ben, Eyüp Muhcu'dan daha toplumcuyumdur, örneğin. Hareketimizin mimarları AKM'nin yıkılmaması için savaşan bir gruptur. Yarışma açmışlardır. Ülkemizi, muhafazakar mimarinin sardığı dönemde hükümeti eleştiren bir sergi açmışlardır. Yine grup üyemiz Uğur Tanyeli, Kongre Vadisi'nin halktan koparılmasına karşı konuşmuş, yazmıştır. Yeni hareket, mevcut yönetimden daha etkin bir savunma ile kamu yararını gözetecektir ki belediye başkanlarının sınıf arkadaşları artan bir ihale ile iş kapmaya çalışmasın. Davalar konusunda kimsenin endişesi olmasın o konuda mevcut yönetimden daha hızlı olacağımıza inancım sonsuzdur, Gökkafes dikildikten sonra ya da Kız Kulesi betonlaştırıldıktan sonra kazanılan davaların yararlı olmadığı aşikardır.

Yeni hareket herkese açıktır. Bu hareket AKP öncesi başlamıştır ayrıca. Necati İnceoğlu önderliğinde. Şimdi Arkitera desteğiyle açılan kanallarla daha etkin akmaktadır o kadar. Yıllardır aktif mimarların apolitikliğinden ve suskunluğundan yakındık şimdi onları konuşturmuyoruz, asıl şaşılacak durum budur. Mimarlar Odası, Haydar Karabey, Atilla Yücel ve Onur Kurulu tarafından yazılan ve onaylanan programı incelemeden AKP yandaşlığı ve rantçı karalamalarıyla kolaya kaçmıştır. Şu an hükümette olan bir parti ile ilişkisi olmayan bir mimar bulabiliyorlarsa bulsunlar demekten başka bir şey gelmiyor içimden. Yerel yönetimlerle ilişki mesleki bir gerektir. Mimarları neredeyse mimarlık yapmakla suçlayan bir seçim propagandası asla kabul edilemez. O zaman eczacılara da ilaçları para ile sattıkları için kızmamız gerekmez mi?

Demokratik adaylığımızın böylesi karalanması beni derinden yaralamıştır ki AKP muhalifliğini 3-4 yıldır neredeyse meslek edindiğim şu zamanlarda, hayal kırıklığı yaşıyorum. Bağımsızlığımı ne aday olduğum harekete ne de eski yönetime vermeye niyetim yok.

Ne sol, ne dürüstlük, ne de toplumculuk, grupların, eskilerin, yenilerin tekeline alınamaz. Kamu alanları sadece Mimarlar Odası ile de savunulamaz. Bunun için aktif mimarların politize olması için savaşmadık mı yıllardır? Şimdi, iki aday grup bunu gerçekleştirdi, öyle ki katılımın yüksek olacağına inanıyorum.

Seçim sonuçlarını, savaş sonuçları gibi ölümle, kayıpla biteceğini düşünenler olabilir. Ancak 28 Ocak sabahı hiçbir mimar ne bedenini ne de ruhunu kaybetmeyecek. Neye inanıyorsa o şekilde yaşamaya devam edecek. Mücadele edecekse edecek. 28 Ocak sabahı mimarlık eksilmeyecek. Hatta Arkitera'nın övünülesi demokratik fikir aktarımı ile-Mimarlığa Yol Açın grubuna olumsuz yazıları da eksiksiz yayınlamışlardır- mimarlık artacaktır. Biliyor musunuz ki ofislerde bilgisayar başından ayrılmayan pek çok mimar bu seçimle öğrendi pek çok davayı, amacı.

Ancak kabul edilmelidir ki Arkitera herkese açık bir platform yaratarak, mimarlığı gündelik hayatın içine yerleştirdi, yani toplumsallaştırdı. Evet, Arkitera'nın mimarlığı toplumsallaştırdığını söylemek hiç abartılı olmaz. Oysa Mimarlar Odası pek çok etkinliği önceden duyururken seçimi bir hafta öncesine kadar kimseye duyurmamış ve web sayfasında hiçbir karşıt görüşe yer vermemiştir. Mimarlar Odası bu seçimi gizlemiştir! Yoksa iyi bir takipçi olan ben, seçim tarihini önceden bilseydim bu hafta sonu yurt dışında olmazdım. Bu nasıl toplumculuktur?

Çok değerli aydın insan ve hiç abartısız örnek aldığım kahraman Behiç Ak hiç endişelenmesin, onun savunduğu haklar güvencededir. Aksi halde meydan herkesindir.

Saygılar
Simla Sunay Ö.
Simla Sunay Ozdemir offline   Alıntı Yaparak Yanıtla