Tek Mesaj Görüntüle
Eski 23-01-2008, 22:46   #98
hasant
Arkitera Üyesi

hasant'in Avatar'ı

Demokrasi ve Tartışma Kültürü

Mimarlar Odası İstanbul B. Şubesi Genel Kurulu ve izleyecek süreçte, Mimarlar Odası Genel Kurulu ve seçimleri için, tartışmalar yoğunlaşarak sürüyor. Demokrasinin en güzel yanlarından biri de, hesap verilebilecek, hesap sorulabilecek ortamları sunması ve sandık'lı olmasıdır.

Ancak, tartışma alanında büyük çoğunluğu bilgi eksiğine dayanan garip fikirler, yorumlar, saptamalar, iddialar,
öylesine tuhaf anlatılıyor ki şaşırmamak elde değil.

Mimarlar Odası; Anayasa'nın 135. maddesi kapsamında ve 6235 sayılı Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği Yasası uyarınca kurulmuş, Kamu Kurumu Niteliğinde Meslek Kuruluşudur. Yani anayasal bir kuruluştur. Mimarlık mesleği
ni serbest olarak icra edebilmek için ise üye olunması yasal zorunluluktur ve aidat ödenir.

Anayasal bir meslek kuruluşu olarak, meslek odası yönetimlerinin mimarlık alanının yanısıra, anayasanın da güvenceye aldığı, demokrasinin, barışın, kamu yararının, doğal, kültürel mirasın, ülke ve kent değerlerinin korunması alanlarında çalışmak sorumluluğunu taşıyabilmesi de, ilkeli bir yönetim anlayışının gereğidir.

Özetlenen yönetim anlayışı doğrultusunda, Mimarlar Odası İstanbul B. Şubesinin, günümüzde yaşanan kentsel, çevresel gelişmeler karşısında kararlı duruşunu, mücadelesini önemli ve olumlu görüyorum.

Kuşkusuz yönetimlere aday olunabilir, önerilebilir, eleştirilebilir, farklı çalışma yötem ve öncelikleri proğramlana
bilir. Yükselen tartışma atmosferinde etik sınırlar içinde sertleşmeler de olabilir. Bütün heyecan ve isteklilikler bir
sınırda durup, haksız, acımasız olmadan, mimarlığa ve Mimarlar Odası'na zarar vermeyecek üslupta kendini ifade etmelidir.

Tartışmalarda özenli bir üslup ve seviyenin yüksek tutulması, tartışma kültürünü geliştirecek, mimarlık ortamı için bir kazanç olacaktır.
Hasan Topal
hasant offline   Alıntı Yaparak Yanıtla