Tek Mesaj Görüntüle
Eski 23-01-2008, 13:36   #76
Ömer Kanıpak
Yönetici

Ben izninizle gidermeye çalışayım merakınızı... bu kelimeler sadece mimarlıkla ilgili terimler olamaz. Avukatlar da, mühendisler de, doktorlar da, dişçiler de, haritacılar da, bahçıvanlar da, muhasebeciler de bu kelimelerle görüşlerini bildirebilir, bildirmelidir. Bunlar çağdaş bir insan olmanın gereklerini tanımlarlar ve kullanımı sadece mimarlık meslek odasının tekelinde değildir. Bu kelimeleri kullanarak ben isterseniz size en alasından bir Serbest Muhasebeciler Odası genel seçim bildirgesi de yazabilirim. Ne demek " insanı merkeze alan tasarım" açıklar mısınız? Bunlara karşı çıktığım için ben bir mimar olarak tasarımlarımda "hayvanları mı merkeze" almış oluyorum? "Küreselleşme yanlısı mimar" tarifini yapabilir misiniz bana? Ben hiç "bugün ne kadar küreselleşeceğim acaba" diye işe giden bir mimar görmedim. Siz açıklayabilir misiniz? Mübalağa ederek kendimi ifade etmeye çalışıyorum, bunlara takılıp cevap vermeye kalkmazsınız umarım. Bu yüzden bu kelimerle mimarlıkla birebir ilişki kuramıyorum kusura bakmayın. Bu kelimelerle doldurulmuş bir metni okumam bile. O kadar içi boşaltılmış joker laflardır bunlar. Bu argümanı anlamayanlar için daha da basitleştireyim: Meslek Odaları, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesini alsınlar her dönem, program olarak koysunlar o zaman. Her insan özgür doğar, fikirlerini özgürce beyan eder, filan falan... ee, sonra? Bu mudur sadece Meslek Odası'nın ilgi alanı.

Artık genel kabul görmüş bazı şeyleri aşıp üstüne ne ekleriz diye düşünmek lazım. Yönetim anlayışınızı "Sadece" bu terimler üzerine kurup da bu evrensel kabul görmüş insanca yaşama değerlerinin koruyucusu olarak sadece kendinizi görüp de, bunun üzerine başka şeyler eklemek isteyenleri de bu değerlerin karşısında gösterme komplosu, yeni muhafazakarlığın bir başka versiyonu.

Korumacılığa filan da karşı değilim bu arada. Ama korumanın paranoyasını yaratıp da sadece bundan prim yapmaya çalışanlara ve sadece en iyi koruyanların kendileri olduğunu savunanlara sonuna dek karşıyım. Behiç Bey bu yüzden beni çok şaşırttı. Öyle bir sıralamış ki, sanki Mimarlar Odası olmasaydı AKM yıkılmıştı, Moda'ya Otoyol girmişti filan. Moda'ya otoyol girmesin diye hareketi başlatan "Mimarlık için Mimarlar" hareketinin de başından beri içinde olan Aykut Köksal'dır ve Arkitera Mimarlık Merkezi de sonuna kadar bu kampanyayı takip edip destek vermiştir. Sadece Mimarlar Odası veya sadece Arkitera değil, bir sürü başka kurum, sivil toplum örgütü ve birey de bu kampanyalarda destek verdi. Ne demek Mimarlar Odası olmasaydı Moda'ya otoyol girmişti?

Lütfen düşünce tembelliği yaratan bu joker laflardan ve sloganlardan uzak duralım da işimize bakalım.
Ömer Kanıpak offline   Alıntı Yaparak Yanıtla