Tek Mesaj Görüntüle
Eski 22-01-2008, 09:38   #43
ilart
Arkitera Üyesi

Bencilliğe Değil Topluma Yol açın-Behiç AK

Bu da Sn. Behiç Ak yazısı....
Ne dersiniz???
Kaynak: demokrasi için mimarlar platformu Makaleler
Bencilliğe Değil Topluma Yol açın-Behiç AK
Sevgili katilimcilar,
"Vapurlar kampanyasi" na basladigimizda bu kampanyanin en buyuk destekcilerinden biri de kuskusuz İstanbul Mimarlar odasiydi. Salonlarini katilimcilara acti.Toplantilar duzenlememize olanaklar tanidi. Kadikoyde vapurlar toplantisi yapmamiza on ayak oldu. Brosurbastirmamiza yardimci oldu. Ben de yillar once benim de yoneticiligini yaptigim, Mimarlar odasiyla buvesileyle tekrar aktif bir iliski kurmanin keyfiniyasadim ve Mimarlar odasında etik olarak kendinikorumayı başarmış toplumcu yeni kusakla, hala etik degerlerini koruyan ve hayati boyunca para, basarigibi seylerin esiri olmadan yasamayi basarmis,toplumun cikarlarini kendi cikarlarindan ustun tutaneski kusaktan dostlarla karsilastim.
Son derece durust, mimarligi bir cep doldurma meselesi degil bir kamusal sorun olarak ele alan, hic tavizvermeyen insanlar orada calismalarini surduruyorlardı. (Bir cok seyden umudumu kesmisken
bu dostlarla karsilasmak kaybolmuş umutlariminyeniden yesermesine neden oldu)
O insanlar, sadece "vapurlarimizi vermiyoruz!"kampanyasiyle degil, istanbulun her kosesinin
yagmalandigi bu gunlerde, hic odun vermeden, her soruna sonuna kadar sahip ciktilar.
Haydarpasanin talan edilmesine karsi ciktilar, dava uzerine dava actilar. Haydarpasa da eylemler
duzenlediler, sergiler actilar. (bu eylemlerin bircoguna ben de katildim)Vapur ve trenin bulusmasinin
onemini yilmadan halka anlattilar. Ulasim konusunda toplanti uzerine toplanti duzenlediler. Ulasimda
kullanilan araclarin %95 inin lastik tekerlekli araclar olmasina karsi cikip, odun vermeden kitle
ulasimini savundular.Bikmadan yilmadan...Sultanahmetin talan edilmesine karsi ciktilar.Milliyet gazetesinde yayinlanmadan cok once For seasons insaatina karsi cikip, mahkemeler actilar. Tarlabasinda insanlarin evlerinden atilip, tarihin "kenti donusturuyoruz" yalanlariyla yok edilmesine, Sulukule sakinlerinin evlerinden
atilmasina karsi ciktilar. Her gun yirmibin kisinin girip cikacagi ve trafigi
felc edecegi dusunulen, Dubai kulelerinin mantiksizligini sergilediler. Suleymaniye camisinin
altina alti seritli otoyol yapilmasina karsi ciktilar. Galata da uzerinden kopru gececek diye son kalan
Ceneviz kapisinin yikilmasini engellediler. Rant ugruna bir sehirde yasayan butun insanlarin hayatini
zehredecek projeleri bir bir topluma anlattilar. Yoksul kesimlerin evlerine el koyup, ucuza zenginlere
verme yasasi olarak ozetleyebilecegimiz 5366 sayili yasayla mucadele ettiler.Bu yasa nedeniyle madur olmus insanlarin sorunlarina ortak oldular. Bu insanlarin hakli taleplerini mahkemelere tasidilar
istanbulun tam gobegine, uc tane kruvazier liman yapilmasi gibi mantiksiz bir fikre karsi ciktilar.
2010 yasasi bahane edilerek AKM nin yikilmaya calisilmasina karsi durdular. 1/100 000 planda olmayan
su havzalarini talan eden ucuncu kopru projesine durdurmaya calistilar. bir milyar dolara mal olacak
tunel projelerinin icinden oto degil, onlarca kat fazla yolcu tasima kapasitesine sahip tren gecirilmesi
gerektigini topluma anlatmaya calistilar. Bogazin altindan oto tup gecisi gibi cok pahalli projenin kamu
yararina olmadigini halka anlatmaya calistilar kanunsuz yapilara, yesil alan talanina(goztepe
parkini, moda otoyolunu hatirlayiniz) dava uzerine dava acarak karsi ciktilar. Hic taviz
vermeden...Geceli gunduzlu calisarak... Actiklari davalarin da bir cogunda basarili oldular.
Bazan oyle bir hale geldi ki her sey kotuye giderken,toplumun elinden neyi var neyi yok alinirken, tek umut
onlar oldular... Tabii ki bu tavirlariyla mevcut iktidarin da en cok tepkisini onlar cekti...Onlari
satin alamayanlar simdi baska bir taktikle odayi etkisizlestirmeye calisiyor. Bu hafta sonu İstanbul Mimarlar odasinda genel kurul var ve AKP den is alan cevreler "Mimarliga yol
acin!" adli bir bildiri yayinlayarak, sanki Mimarlar odasi Mimarliga karsi cikiyormus gibi bir hava
yaratmak istiyorlar.(Yukarida odanin karsi ciktigi felaketlerden ornekler verdim eger bunlar mimarliksa
vay halimize!) "Mimarliga yol acin!" diyerek,Kruvazye limanlarin, Dubai kulelerinin, Haydarpasanin
talan edilmesinin, yoksul insanlari kulaklarindan tutup sokaga atan Tarlabasi, Sulukule projelerinin, su
havzalarindan gececek olan ucuncu koprunun,Radyoevinin yok edilmesinin, AKM nin ve Harbiye sehir
tiyatrosunun yikilip yerine is merkezi yapilmasinin, Bizans kalintilarinin uzerine oteller yapilmasinin,
yesil alanlara imar izni verilmesinin, Sehir hayatini kitleyecek olan mantıksiz kat sayisindaki kulelerin,
Ormanlik alanlarin 2b yasasiyla imara acilmasinin, vapurlarin kaldirilip yerine deniz otobusu alinmasinin
onundeki son engeli kaldirmaya calisiyorlar.Ustelik toplum yararina Mimarlik icin yillardir her
turlu tehlikeyi goze alarak, bir kurus karsilik beklemeden geceli gunduzlu mucadele eden insanlari
karalayarak !

Bencillige degil! Topluma yol acin!

Sevgiler
Behic Ak
ilart offline   Alıntı Yaparak Yanıtla