Tek Mesaj Görüntüle
Eski 21-01-2008, 16:13   #38
Omer Yilmaz
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 55
Facebook'a gir(e)meyenler için an itibariyle oradaki tartışmaları aşağıya ekliyorum:
Alıntı:
Omer Yilmaz
Yönetimideki isimler henüz belirginleşmediği için bunu söylemek için biraz erken.
Yönetimde kesin olarak olmayacak ancak en başından itibaren oluşumun içinde olan, tüm toplantılarda bulunan birisi olarak her toplantıda söylediğimiz yinelemek istiyorum: Mimarlar Odası’nın nasıl yönetileceği de başlı başına bir konu. Bu konuda ciddi çalışma yapılmalı. Ama ne olursa olsun Oda ve/veya Şube (en azından büyük şehirlerde) yönetimlerinin Genel Sekreterleri profesyonel olmalı. Profesyonellikten kastım maaşlı olması değil Elbette maaşlı olacak; asıl dikkat çekmek istediğim yönetim işini bilen birisi olması gerektiğidir. Yönetim Kurulu Sekreteri gerçekten yönetim kurulu sekreterliğini yürütmelidir.

Sezin Yanmaz
Odanın sermayeye ve daha önceki metinlerden birkaçında geçen deyim ile "meslekçi"lere ( sermaye ile ilişiki içersinde olan mimarlar kastediliyor diye anlıyorum) olan mesafeli duruşu pek çok noktada eleştiriliyor; bu tavır yukardan bir bakış olarak değerlendiriliyor ve hedef olarak da bu tavır gösteriliyor. Ben bu tavrı eğer doğru yasal zeminde yürütülüyor ise rahatsız edici bulmuyorum, bilakis bağımsız ve tarafsız kurumların olmazsa olmazı olarak görüyorum...
Sonuç olarak Mimarlar Odası elbette, daha şeffaf,daha katılımcı,daha az bürokratik bir yapıya kavuşmalıdır; ancak bu tür değişimler temeldeki prensipler korunarak ele alınmalıdır...

Sezin Yanmaz
Bu oluşumun kendini ve hareket noktasını tanımlamak adına hazırlamış olduğu eleştirel metin, pek çok noktada kabul görecek bir metindir; Mimarlar Odası yönetimi kendini eleştirecek olsa bu noktaların çoğu üzerinde gezinecektir; ancak örgütlenme faaliyeti mimarlık meslek pratiğini yoğun olarak yürütmekte olan mimarların mesaisi ve part-time ilgisi ile çözülebilecek bir tıkanıklık değil bilakis örgütlenme işinin başlıbaşına bir "iş" olarak ele alındığı ekipler ile yürütülecek bir faaliyettir bence.

Kıvanç Başak
bahsedilen başlık: mimarliga yol acin

Tuna Talay
Merak ettiğim bir konu var;
bu metnin altına imzasını atan meslektaşlarımız, sokaktan geçen herkesin onaylayabileceği doğruluktaki metnin uygulanması için söz vermekten başka ne gibi bir yöntem izlemektedir? zira program olarak okuduğumuz metin, yöntemlerden çok sıkı bir tekrar içermekte.
Takip edenler görmüştür, ekşisözlükte bu başlık ile ilgili yorumlardan birinde, "rantı müteahhit yiyor, patron mimarlar panikte " yazılmış. Keşke bu metin aklımıza bahsettiğim yorumları getirmeyecek kadar açık olsaymış..

Omer Yilmaz
Diğer sorulara geçmeden yinelemek istiyorum: Bu oluşumun ilgi alanı siyaset değil; MİMARLIK.
Barış Altan'ın bu konudaki cevabını yeterince doyurucu buluyorum.

Yılmaz Kuyumcu
Dolaysıyla örneğin park otel söz konusu olduğu zaman hepimiz karşı çıkarız aksi düşünülmez. Ama eğer başka kriterleri dahil ederseniz bu sefer örneğin Koç'a karşı çıkarsınız ama Maltepe'ye aynı tepkiyi vermezsiniz. Benim bahsettiğim bağımsızlık budur. Diğer taraftan size önerim Projelere gelince The Urban Regeneration Companies adresine girin ve dönüşüm projelerini inceleyin. Bunlar ülkemizde karşı çıkılan projelerdir ingilterede ise durum farklıdır. Bunların tartışılması gerekir. Saygılarımla

Yılmaz Kuyumcu
Sinan Çoşkun'un yanlış anlaması her ne kadar Ömer Yılmaz cevap vermiş olsa da bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Benim ve bu listede tanıdığım bir çok kişinin siyasi konumu solun değişik yerlerindedir. Sağcı ideolojilerede genel olarak mesafelidir. Ancak zorunlu üyeliği olan bir kuruluşun tek sesli olması işlevlerinin bir bölümünü yerine getirmesine engel olmaktadır. Daha da kötüsü mimarları bölmekte ve bir kısım mimarın odadan uzak kalmasına yol açmaktadır. Bu da temsiliyeti düşürmekte ve kendi uzman alanlarında olan ancak oda desteği ile yapılması gereken çalışmaların yapılamamasına neden olmaktadır. Bunun sonuçları ise özellikle deprem sonrasında çok ağır olmuştur. Kanımca
mimarlığın zaten bir ideolojisi vardır. Siyasi yönleri vardır, hümanisttir ama farklıdır.

Omer Yilmaz
Bu haber çok önemli, mutlaka okuyun: Mimar(lar) Kazandı, Oda Kaybetti

Omer Yilmaz
"bir projeye karşı çıkmadan önce çözüm için üretilecek alternatiflerin önünü açmalıdır"

cümlesinden "bizim" ("biz" ne demek sizce?) onayladığımız projeler neler sorusunu mu çıkartmalıyız sizce? Alternatif kelimesinin anlamı evet / hayır seçeneklerinden mi ibaret?

Baris Altan
"Meslek örgütleri varoluş nedenleri dolayısıyla ideolojik kuruluşlardır" önermesinin 70'li 80'li yıllarının örgütçülük anlayışına ait olduğunu düşünüyorum. Dünya'daki, en genel anlamda hükümet dışı kuruluşlar olarak adlandırılan kuruluşlar artık "düşünce kuruluşu" denen bir yapılanmaya doğru evriliyor. Bu türden kuruluşların da elbette bir politikası oluyor ama her zaman ideolojileri olmuyor. Örgütlenme modelleri açısından bu iki kavramın karıştırıldığını düşünüyorum. Düşünce kuruluşları merkezlerine bilgiyi ve düşünceyi alıyorlar. Bu düşüncenin de ne tür bir tandansı olduğunu önemsemiyor.
Mimarlar Odası diline pelesenk ettiği "çağdaşlığı" savunuyorsa, çağdaş örgütlenme modellerine bakması, hem kendilerinin hem de Türkiye'deki mimarlık dünyasının hayrına olur.

Omer Yilmaz
Kafa karışıklığı olmaması açısından şunu akılda tutmakta fayda var:
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Mimarlar Odası Ana Yönetmeliği
Odanın Amaçları
Madde 6- Odanın başlıca amaçları;
a) Mesleki alanda ülke ve kamu çıkarları ile uluslararası gelişmeler çerçevesinde çalışmalar yapmak, mesleğin ve üyelerin değişen toplumsal ve ekonomik yapı içindeki değişen konumlarını izlemek, tespit etmek, değerlendirmek, mesleğin ve üyelerin görev, yetki ve sorumluluklarını düzenlemek, ulusal ve uluslararası ölçekte mesleğin gelişmesini izlemek ve sağlamak,
b) Meslek onurunu ve üye haklarını korumak,
c) Ülke içinde ve dışında tüm resmi ve özel kuruluşlarla işbirliği yaparak, mesleğin uygulama ve kuram alanında gelişmesini sağlamak üzere her türlü etkinliklerde bulunmak; bilimsel ve teknik evrakı inceleyerek gereken mesleki denetimleri yapmak,
d) Mimarlık uygulamasıyla ilgili standart ve normları, yönetmelik ve teknik şartnameleri araştırmak ve incelemek, gerekli düzenlemeleri yapmak,
e) Eğitim kurumlarıyla işbirliği yaparak mesleki eğitimin gelişmesine katkıda bulunmak,
f) Üyeler arasındaki dayanışmayı sağlamak ve haksız rekabeti önlemek,
g) Mimarlık kültürünün korunmasını ve geliştirilmesini sağlamak, bu doğrultudaki başarılı çalışmaları özendirmektir.

Omer Yilmaz
Barış Merhaba,
Listeyi açıklamak için henüz erken. En azından seçimlerde tecrübeli olanların söylediği bu yönde.
Kendisi de homojen olmayan, bir "grup" bile olmayan bu oluşumun doğal olarak listesi de homojen olmayacak. Bu bir MİMARLIK hareketi. Bu tür kelimeleri kullanmaya bile çekiniyorum inanın.
Toplu bir mimarlık talebi söz konusu. Mimaların odasını mimarların yönetmesinden daha doğal bir şey olabilir mi...

Omer Yilmaz
Sayın Sinan Coşkun,
Aşağıdaki cevabımı buraya yeniden ekliyorum:
http://www.mimarligayolacin.org/ adresine biraz daha ayrıntılı bir program taslağı eklendi.
Elbette homojen olmayan bir topluluk bu. Ortak paydası MİMARLIK. Zaten grup adından da kısa deklarasyon da anlaşılabiliyor sanırım bu kaygı.
Bu grubun herhangi bir siyasi pozisyonu yok. Mimarlık İçin Mimarlar olan grup tanımı herşeyi anlatıyor zaten.

Sinan Coşkun
Yılmaz Hocam saygılar..
İdeoloji meselesinden dem vururken politik olma/ olmama halinden bahsettiğinizi sanıyorum.. Ben birey olarak politik olmamayı tercih edebilirim ; derim ki ben örneğin nihilistim ve sanatımla tasarımımdan gayrısı beni alakadar etmez, kendi halimde dışarıdaki ortamla etkileşmeden yaşar giderim.. Ve fakat bir kurum için , hele de binlerce insanın mesleki hakları üzerine tasarrufları olan, bir çok politik organla sürekli etkileşim halinde bulunması,işbirliği yapması ya da savaşması elzem olan bir kurum için bu mümkün müdür?
Şunu net olarak soruyorum aha açık şikayetiniz mevcut yönetimin sosyalist/sol tandanslı olması mıdır? Siz de bunun karşısında bir şekilde liberal/neoliberal/sağ cenahtan bir duruşu mu sergileyeceksiniz?
Yoksa bizde ideolojinin/politikanın zerresi yok,biz işimize bakarız mı diyorsunuz? Onların karşı durduğu ama sizin onayladığınız projeler nelerdir?
Saygılar.

Baris Altan
Merhaba,
Deklerasyonda yazan ve hepsi çok önemli olan bu görüşleri hayata geçirecek ekip belli mi? Bu fikirleri destekliyoruz ama hangi kadroyu destekliyoruz bu pek belli değil. Yoksa ben mi kaçırdım?
Teşekkürler
Barış
Serap Haciibrahim
bu hareketi duyduğum için çok sevindim özellikle... altında hocalarımın isimlerinide görünce..sizi canı gönülden destekliyorum ..ama oy atamıyorum çünkü mimarlar odasına kayıtlı değilim .. mimarlar odasının yüksek miktarda (bana göre) aidat alıp onun karşılığında (bence!!!) gerekli hizmeti vermiyor..bunu geğiştirip geçekten mimarlara sahip çıkan bir mimarlar odası olması gerçekten çok güzel .....

Yılmaz Kuyumcu
Grubumuzun temel özeliiği farklılıkları birleştirmesi. Ortak paydamız demokrasiye ve mimarlığa olan inancımız. Sevecen, güler yüzlü, herşeyi paylaşabildiğimiz bir mimarlar odası istiyoruz. Gençlerine, eski gençlerine sahip çıkan, meslektaşının sorunlarıyla ilgilenen, tekelci olmayan ve ufuk açan bir mimarlar odası. Herşeyden önemlisi projeleri bir suç planı gibi görmeyen, tartışılmalarını sağlayan bir mimarlar odası. Gayet tabi mimarlığın ortak değerleri bizim sınırlarımızı oluşturuyor, zaten mimarlığı sevmenin anlamı da bu ama bunu ideolojilerle yapmanın devri çoktan geçti. Şimdi mimarlık zamanı.

Omer Yilmaz
http://www.mimarligayolacin.org/ adresine biraz daha ayrıntılı bir program taslağı eklendi.

Elbette homojen olmayan bir topluluk bu. Ortak paydası MİMARLIK. Zaten grup adından da kısa deklarasyon da anlaşılabiliyor sanırım bu kaygı.

Sinan Coşkun
Mevcut oda yapılanmasının, ayrıntıya girilmeden 'ideolojik' olduğu yönünde eleştirileriniz var gördüğüm kadarıyla .. Mimarlığın önünü açan sizlerin de ideolojik açıdan ortak bir bakışınız var mıdır? Örneğin neoliberal ya da kapitalist ya da sosyalist bir perspektiften mi bakacaksınız mimari sorunlara ? Ya da D şıkkı hiçbiri mi? Eğer hiçbiri ise ya da kendinize özgü bir çerçeveniz varsa onu da öğrenmeyi arzulardım doğrusu.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim ..

Sinan Coşkun
Arkadaşlar ..
Bir süredir faaliyetlerinizle ilgili mailler alıyorum ve burada da bir grup kurulduğunu an itibarı ile gördüm ve neye karşı olup neyi savunduğunuzla ilgili bilgi almak amacıyla üye oldum.
Gördüğüm kadarıyla bir manifesto etrafında birleşmiş, mimarlık sorunsallarına benzer/ortak bakış açıları olan homojen bir grup değilsiniz. Mevcut Oda yapılanmasında gördüğünüz aksaklıklar nelerdir ? Bu sorunlara ne türden çözüm yaklaşımları getireceğinizi anlattığınız bir metin göremedim henüz..Umarım/eminim bu konulara mesai harcıyorsunuzdur ve kamuoyunu bilgilendireceksinizdir.

Grubu destekleyenler arasında isimsiz ya da yeni mezun ya da kendi başına piyasada tutunacak gücü olmayan mimarları, bir mimara yakışmayacak ekonomik ve çalışma hayatı açısından uygunsuz koşullar altında çalıştıran (kendileri çok yetenekli ve değerli mimarlar olsalar dahi) insanlar da var mıdır?

Murat Artu
Mimarlar Odası yıllardan beri yanlızca ideolojik bir misyon üstlenmeyi görev edinmiştir.
Bu tutumun esas nedeni; Mesleksiz odacıların, kendileri ile mimarları ayırarak bir kast sistemi
yaratma istemidir. Böylece hiçbirşey üretmeyen ve gerçekte mesleksiz olan insanlar
üretenlerin üstünde üretenlerin parası ile ahlaklı, ideolojik, baş öğretmen
ve maaşlı bir yönetici olmayı becerirler.

Murat Artu
Kast yönetimi mimarları şöyle çağırır ;

-"Meslekçi" .............(Bu aşağılık bir durumdur.)

Bu kast'ın varlığını devam ettirmek için gerçekleştirilmesi zorunlu bir tutumdur.
Çünkü odacı, mimarları gruplamak ve hiçbir gruptan olmayan tarafsız....!!! sıfatı
ile başa geçmek pozisyonundadır.

Benim aşağılık olmamın nedeni ;

1. Serbest calışmak.
2. İnsan çalıştırmak.
3. Para ile ilişkisi olmak ( sabit gelirli olmamak ) dır.

Bu yüzden ahlakı bozulmaya mülayim bir işbirlikçi olmalıyım.
Ne yaptığım kim olduğum hiç önemli değildir. Ben suçluyum.
Başöğretmenim bilir. (Hele Mücella pijamama kadar bilir.)

Murat Artu
Kastın varlığı, guruplara (bölmeye) dayanır.

Oysa;
Mimarlar Odasının varlık nedeni mimarlar değil Mimarlıktır

Konuyu bir örnekle basitleştirelim.
Odacılar Galatasaray klübünde yönetime gelir.........

-Serbest çalışan Galatasaraylılar,
-Kamuda çalışan Galatasaraylılar,
- Özel sektörde çalışan Galatasaraylılar,
- Üniversitede çalışan Galatasaraylılar,
- İşi olmayan Galatasaraylılar,
- Galatasaray'lı öğrenciler

Peki...
-Galatasaray ne olacak ?
-Galatasaray'ın ne önemi var ? Sen sisteme bak.
Ben yönetiyorum.ve artık iyi bir işim var.

Mimarlar odası Mimarlığın yanında olduğu için mesleğini kötü uygulayan,
mesleğini değil onun ticaretini yapan mimarlara karşı kurulmuş bir örgüttür.
Mimarlar arasında iyinin yanında yer alarak haksız rekabeti önlemeye çalışır.
Mimarlar Odası insanın yanındadır.

Odacılık bir meslek değildir.
Bizler de buna layık değiliz.

Ufuk Gurgenc
Tasarımcılar Hareketi Login | Facebook

Melik Zor
Odamızın tüccar zihniyeti ile ilgili güzel bir yazı...
Bu SMGM ne yapar? SMGM kimi denetler? SMGM'yi kim denetler?
http://forum.arkitera.com/mimarlar-odasi/17784-bu-smgm-ne-yapar-smgm-kimi-denetler-smgmyi-kim-denetler.html

Özgür Nihat Çelik
Benim sevdiklerimden uzakta ve başka bir ülkede çalışmama sebep olan Mimarlar Odası yönetimi değişsin... Buradaki şartlar ülkemde de oluşsun... Bunun için uğraşan bir Mimarlar Odası istiyorum... Hiçbir hizmet vermediği üyesini HACİZ ile İCRA ile korkutan bir ODA istemiyorum...

Lalenaz Ozan
yönetim değişsin , önümüzü açın artık!

Murat Artu
Ankara'da geiyor...
Odacılardan bıktık,
Mimarlar geliyor

Selen Ülker
allanoi ve hasankeyf'in yitip gidecek olmasına seyirci kalan, ağırlığını o veya bu şekilde koyamamış mimarlar odası nasıl bizim telif haklarımızı savunsun?
ülkemizin tarihi geçmişi ve güzelliklerine sahip çıkamadıktan sonra dikseniz ne olur giydirme cepheli gökdelenleri sayın mimarlar.. üzülüyorum halimize..

Tanjan Ozbilgi
Merhabalar,
Ben mimar değilim.

Ancak Mimarlar odasının sadece mimarlara değil tüm topluma karşı sorumluluğu vardır diye düşünüyorum...

Çünkü Türkiyedeki çarpık şehirleşmeye karşı durabilek ve alternatif seçenekler üretebilecek en önemli kurumlardan birisidir.

Şimdiye kadar Mimarlar Odası'nın Kültürel hazinemiz diyebileceğimiz tarihi binaların korunmasında bir katkısının olmadığını üzülerek takip ediyorum.

Yönetimde, Genç ve bir şeyler yapma isteği olan yöneticilerin olması sadece mimarlar için değil, toplum faydalanacaktır.

Keşke oyum olsaydı, oyum sizlere olurdu,

Sevgiler,

Eennggiinn Ddeenniizz
mimarliga yol acin grubunun lideri kim??? secilince kim basa gelecek ve ne yapacak? secilince ilk buyuk değişim ne olacak??cevaplarsaniz sevinirim.

Ömer Gencer
Mimarlar odasinin su an ki yonetimi kimdir, nasil bir yonetim tarzi sergiler, mimarlar icin nasil projeleri var, mesleki olarak, ozluk haklari olarak bizleri bir adim daha ileri goturecek adimlari varmidir ? bu gibi sorulari simdiye kadar hic irdelemedim, cunku benim icin , bizler icin pozitif hic bir adim adim attiklarini sanmiyorum, sanirim kucuk hedeflerin insanlari bunlar, umarim biz mimarlara daha iyi sartlar sunan, her mimarin iste ben bu Mimarlar odasina girip guzel projeler uretmeliyim diyen insanlara yol acacak bir yonetim cikar artik....

Alper Derinbogaz
" Oda belirli bir siyasi duruşun temsilcisi değildir. Taraf tutamaz, Mimarlar odası mimarları 21. yy ortamına taşıyacak düzenlemeleri gerçekleştirecek lokomotif örgüttür. Oda koltuklarında oturanlara ait değildir, mimarlar odası bizimdir. Küskün üstadlarımızıda odasına sahip çıkmaya davet ediyorum. Siz orada olmalısınız, mimarlar odasına birikimlerinizi aktarmalısınız ve değişime daha hızlı ayak uydurabilen gençlere tecrübelerinizle destek olmalısınız, gençlerinin dinamizminden yararlanmalısınız." bu hareketi ictenlikle destekliyoruz.

Murat Tas
3 dönem önce Bursa'da benzer bir hareketi başlatan grubun üyelerinden biri olarak hareketinizi gönülden destekliyorum.

Omer Yilmaz
Elimizde bulunan bir değeri dönüştürerek "saçma" olmaktan çıkarmaya çalışsak...

Raşit Çiviler
bence mimarlar odası toptan sacma bişey. kaldırılsa en mantıklısı olur...
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz.

Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm.
Omer Yilmaz offline   Alıntı Yaparak Yanıtla