|
"Yapı Müteahhitlik sektörü; eli çantalı meslekten olmayan,Ticari erbapların serbest pazarı olmamalıdır...!!!"
Bu meslekten olmayan Müteahhitlerin uygulama sonuçları, 1999 yılı 17 Ağustos marmara büyük depremin de su yüzüne çıkmıştır.
Meslektaşların sektör'den pay alması anlamın da, Yapı Müteahhhiti olamama'larının önünde, bu kesim bir dağ gibi durmaktadır,
Her türlü yapılarda; Mimari ve Statik-Betonarme projeyi yapanla, uygulayanların ve denetliyenlerin aynı meslek grubu kişilerden olabilmesi için,ilgili yasasının çıkarılarak meslekten olmayan kişi ve tüzel kişiliklerin faaliyetlerine son verilmeli, ayrıca bu yasa ile fiilen mesleklerinde çalışarak, enaz 10 yılını geçirmiş, Mimar ve İnşaat Mühendisi olanlara, düşük faizli mali finasman kaynakları yaratılarak, Yapı Müteahhitliği sektöründe yoğun olarak bulunmalarının sağlanması için de çaba gösterelim, Olmaz mı?Mimar Meslek odalarımızın bu doğrultu da çabası varmıdır?
Gereksiz karşılıklı atışmalar yerine, kamuoyu nezninde itibarlarını artıracak girişimler ile İnşaat Mühendisleri odasının da, bu çaba içersine davet edilmesi düşünülmektemidir?
Mimar ve İnşaat Mühendisleri arasında mevcut işsizlik oranını düşürecek ve sektör dışı çalışmayı engelliyecek yöntemlerden biri de bu olamaz mı?
Meslek odalarımızın veya T.B.M.M. yer alan vekillerin bu anlamda gayretine şahit oluyormusunuz? Onlara bu gayreti verecek olan Meslek odalarımız olmayacak mı?
Bugünkü meslekten olmayan ticari erbap sahipleri de, emlakçılık yapsınlar, yani bizlerin yaptıkları yapıları pazarlasınlar bu durum sağlanırsa sizin de toplumdaki değeriniz, bugünkü değerinizin mutlaka çok üzerinde olacaktır,
Yalnız buna rahmen bir şartla diyorum, meslekten olupta inşaatları yapan ve denetleyen kişilerin, binaların kusurlu, yetersiz inşaat malzemesi yapımından (Kalitesiz üretim yapan Hazır Beton üreten şirketleri, inşaat demiri üreticileri gibi) ve kullanımından doğabilecek maddi, manevi kayıplar karşısında, bilirkişilerin belirliyecekleri kusurlar oranın da, Türk Ceza ve Borçlar Kanunu'nun da, ağır cezalarla da mahkum edilmeleri ve bir süre de meslekten men edilmeleri gereğini de savunuyorum,
Taşın altına gerçek anlamda elleri koyacak olan Mimar ve İnşaat Mühendisleri de, bundan sonra projelerinin,uyguladıklarının ve denetlediklerinin altına imzalarını atarken hem meslek ahlakına uygun tavırlar içersinde olacaklar, hem de maddi olarak doyuma ulaşabileceklerdir,
Böyle bir yasa sağlanabilir ise bugünkü yapı maliyetlerinin artmasına sebep olan ve proje müheliflerinin önünde bir asalakmış gibi duran, Yapı Denetim Şirketlerinin de varlığına gerek duyulmayacaktır,
Ülkemizdeki yapı güvenliğini de bu tür bir yasa ancak arttırabilir, umarım oda yönetimleri de, bu anlamda çaba gösterirler...
Esenkalın...Saygılarımla...Cumhur BEKLEYEN-11777
En son cbekleyen tarafından düzenlendi : 20-01-2008 01:33.
|