Tek Mesaj Görüntüle
Eski 19-01-2008, 13:01   #60
catdicik
Arkitera Üyesi

.

Merhaba
Burada tartışan arkadaşlar genelde henüz öğrenci olan arkadaşlar ve bence çok da mesleki bir ciddiyetin farkında değiller.
Okuldainanın her şey çok daha toz pembe, içmimarlık dışardan görüldüğü kadar zevkli ve renkli bir iş değil.
Mimarlık - içmimarlık tartışmasının bu kadar zamandır süregelmesi,"içmimarlık" isminden de kaynaklanıyor maalesef. "içmimarlık" bitişlik yazılması gereken bir kavramdır. Buna "iç mekan tasarımcısı" deselerdi ta ilk baştan, bu kadar karmaşa yaşanmaz, mimarlara da "dış mimar mı?" gibi sorular gelmezdi.
İki meslek grubunun birbirine danışarak destek olarak işlerin yürütülmesi en güzeli olurdu.
Maalesef mimarların "içmimara ne gerek var, biz onların yaptığını yapabiliyoruz zaten" diye konuşurken, yaptıkları binalara bakıp bu oda nasıl tasarlanır, yatak nereye, dolap nereye konur hiç çözülmemiş, düşünülmemiş olduğunu görmek düşündürücü bir durum.
Ben içmimarlık mezunuyum ve çalışmaya başladığımda çok büyük hayal kırıklıkları yaşadım.
Ne kadar yetekli olursanız olun, tasarım gücünüz, çiziminiz ne kadar kuvvetli olursa olsun, bir şirkette başınızda patronlarınızla birlikte çalışıyorsanız hiç bir zaman kendinizi özgür hissedemeyecek, hep bir baskı, hep bir stres altında olacaksınız. Okuldaki gibi tek bir projeyi sakin sakin tasarlamayacaksınız, 4-5 projeyi aynı anda düşünmek zorunda kalacaksınız. Renkli kalemlerle renk renk tasarımlar yapmayacaksınız, autocadteölçülendirme yaparken bulacaksınız kendinizi. Excelde teklif hazırlarken, fiyatlarla boğuşuken bulacaksınız kendinizi.
Osfisinizde yığınla tasarım kitabı dururken bilgisayarda çizim yapmaktan onlara bakma fırsatınız olmayacak. Sonra da sizden farklı tasarımlar yapmanızı bekleyecekler sürekli. Siz cumartesi de çalıştığınız için doğru dürüst sergiye, sinemaya gidemeyeceksiniz. Resmi tatillerde ya da yıllık izninizde tatile çıkarken büyük bir suç işliyormuşsunuz gibi bakacak patronlarınız. Siz doğru dürüst şehir dışına bile çıkamazken yine sizden farklı tasarımlar yapmanız beklenecek.
Bazen evinize sadece uyumak için gidecek hatta şantiyerlerde uyuklayarak geceyi geçireceksiniz.
Kendi işimi yaparım ofis açarım mı diyorsunuz. Çevreniz geniş olmalı o halde. Ağzınız laf yapmalı, ikna yeteneğiniz güçlü olmalı. Ve tabi ki paranız da olmalı.
İçmimarlık okumak isteyenlere kimse gerçekleri söylemiyor. Herşeyin o yetenek sınavlarını kazanmak olduğunu sanıyorsunuz maalesef.
Okuldayken 4. senemde anlamıştım içmimarlığın sanat olmadığını ve güzel santlar içinde yer almaması gerektiğini. Hatta bir hocamız da aynı görüşteydi ama yıllar geçti hala içmimarlık güzel sanatlar fakülteleri içinde.
Ben mesleğimi sevmiyorun. İnsanları memnun etmeye çalışmaktan yoruldum.
İçmimar olmak isteyenler bir daha düşünsün, içmimarlık yapan insanlarla konuşsun. İçmimarlık ofislerine gidip görüşme talebinde bulunsalar kimse reddetmez sanırım. Ben senelerdir farklı ofislerde çalışıyorum hiç içmimarlık öğrencisinin gelip sorular sorduğunu görmedim. Evet staj için gelenler oluyordu ama onların derdi mezun olabilmekti sadece.
Dönüp dolaşıp sorun bence eğitim sistemine geliyor. Çok yanlış bir eğitim sistemimiz var.
Herkesi üniversite mezunu yapmaya çalışlıyorlar ama doğru mesleği yaptırmaya yönlendirmiyorlar.
catdicik offline   Alıntı Yaparak Yanıtla