Tek Mesaj Görüntüle
Eski 18-01-2008, 10:50   #5
RedRapsody
Arkitera Üyesi

RedRapsody'in Avatar'ı

Bir değişim süreci başladıysa bunun önünde kimse duramaz

Bir gazete köşesinde gözüme çarpan Çinlilerin kullandığı bir beddua beni çok etkilemişti.
Umarım değişim döneminde yaşarsın”. bu çinlilerin düşmanları için kullandığı önemli bir beddua.

Biz bu hızlı değişim döneminde yaşayan bir kuşağız, genç olup yeniliklere kolay adapte olabilenler biraz daha şanslı, ama bu hızlı değişim , bir düzene alışmış olanları büyük bir stresin ve çıkmazın içine sokuyor. Fakat bundan kaçış yok, değişmek zorundayız.

Aynı şekilde mimarlar odası ve diğer stk lar da değişime ayak uydurmak zorundalar. Bunun için çalışılıyor aslında, eğitim kurumları programlarını AB normlarına uydurabilmek için çalışıyorlar, oda yönetimi SMGM gibi birtakım uygulamlarla , yönetmelik düzenlemeleriyle AB normlarına daha doğrusu gelişmiş ülke normlarına uyum sağlamaya çalışıyor.

Fakat değişime karşı direniş o kadar çok ki zorlanıyorlar. Ben zaman zaman SMGM yi eleştirdim, fakat benim eleştirim SMGM nin yetersizliğinden dolayıydı. SMGM kredisi gerekiyorsa 15 değil 50-60 hatta 100 olmalı bence. Artı mimarlık yeterliliğinin sınanması için SPK nın yaptığı gibi çok kapsamlı ve zor bir sınav süreci olmalı.

Bunun gibi pek çok şey. Mimarlık eğitiminin 3+2+2 olması, programların düzenlenmesi. Mimarlık yasası...
Bunun gibi pek çok şey var düzenlenmesi gereken. Hatta çok geç kalınan.

Mimarlığın önünü açacak şey bunlardır, oda da cesurca bu konuda adımlarını atmalıdır. Ben yeni dönemde bağlı olduğum ilde komisyonlarda görev alarak üzerime düşeni yapmam gerektiğini düşündüm. Bütün aktif çalışan, serbest mimarlık hizmeti veren bütün mimarları odasında görev almaya çağırıyorum. Oda belirli bir siyasi duruşun temsilcisi değildir. Taraf tutamaz, Mimarlar odası mimarları 21. yy ortamına taşıyacak düzenlemeleri gerçekleştirecek lokomotif örgüttür. Oda koltuklarında oturanlara ait değildir, mimarlar odası bizimdir. Küskün üstadlarımızıda odasına sahip çıkmaya davet ediyorum. Siz orada olmalısınız, mimarlar odasına birikimlerinizi aktarmalısınız ve değişime daha hızlı ayak uydurabilen gençlere tecrübelerinizle destek olmalısınız, gençlerinin dinamizminden yararlanmalısınız.

Herkese kolay gelsin. Değişim döneminde yaşıyoruz, 150 yıldır aslında.

En son RedRapsody tarafından düzenlendi : 18-01-2008 11:03.
RedRapsody offline   Alıntı Yaparak Yanıtla