Tek Mesaj Görüntüle
Eski 31-12-2007, 13:01   #6
Barış Altan
Arkitera Üyesi

Alıntı:
Benim bu konudaki düşüncelerim belki mimarları biraz kızdıracak ama benim okulumda (Mimar Sinan Ünv) 10 kişiden bir kişi mutlaka orada proje yapmıştır. Hatta çok da güzel projeler çıkmıştır. Bu tür tarihi bölgelere "aman yaklaşmayalım cıss" tavrı bana pek doğru gelmiyor. Bu birilerine de peşkeş çekilsin anlamına gelmesin tabi ki. Ama güzel bir yarışma projesi olabilir bence. Hem de çok güzel olur.
Tarihi bölgelere aman yaklaşılmasın tavrı bence de anlamlı değil. Hatta Türkiye'de koruma çalışmalarına olan tepkinin temelindeki sebeplerden birini bu yaklaşımın oluşturduğunu düşünüyorum. Tarihi çevrede yeni yapılaşma, tüm dünyada önemli bir araştırma ve uygulama alanı. Türkiye'de uygulama yapan mimarlar da keşke, bu konuda daha yetkin olsa ve bu konuya kafa yorsa.

Ancak, burada bahsedilen alan herhangi bir tarihi alan değil. Büyük Bizans Sarayı'ndan geriye kalan önemli alanlardan biri. Üstüne üstlük, bu büyük yapı kompleksi ile ilgili kazı yapılabilecek ender alanlardan biri, çünkü bilindiği gibi bu kompleksin geri kalanı Sultanahmetteki yapıların altında. Bu alandaki buluntuların öneminin farkında olduğunuzu sanıyorum. Bu alanı ve İstanbul'daki diğer 2 önemli kazı alanını kapsayan bir sergi ve yayın yapıldı geçtiğimiz aylarda. Bu çalışmalardan alanın önemi daha kolay anlaşılabiliyor.

O yüzden de, bazı alanlar vardır ki buralara hiç dokunulmaması gerekir. Gerekli bilimsel kazıların, araştırmaların yapılıp, ziyarete açılması gerekir. Burası için açılabilecek yarışmanın konusu ancak, buluntular nasıl sergilenir, ne tür hizmet birimleri gereklidir gibi olabilir. Yoksa bir otele ek bina yarışma konusu olamaz.

Selamlar
Barış
Barış Altan offline   Alıntı Yaparak Yanıtla