Tek Mesaj Görüntüle
Eski 28-12-2007, 00:53   #43
ncc
Arkitera Üyesi

ncc'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 2
sevgili ayasofya,
gelecek seneki SMGM programına baktığımda kredi başına 10 YTL bedelle tüm duyurulan eğitimlerin bedellendirilmesi gözüme çarpan ilk nokta.
kısaca belli bir birim fiyata gitmiş odamız...

bu SMGM ve oda tescili ile ilişkilendirilmesini ilk duyduğumda odadaki görevli arkadaslara da sonunda katılmayan ama tescil belgesi almak zorunda olan mimarları red edemeyecekleri icin işin parasını öde kredini ~yahut tescilini ~al durumuna dönüşeceğini düşündüğümü belirtmiştim.

E, odamız sağolsun katılamayan ama tescil almayı talep edecekleri icin bi fiyatı da belki tamamen bir tesadüf yada bir refleksle belirlemiş ve SMGM web sitesine 2008 için işlemiş.

bakalım yine de gezip gören mimar dostlarımıza ki zaman zaman buna bende dahil oldum, kredi vermeye de devam edilecek mi? (pek sanmıyorum müşterilerin ayağı alıştı zira)
bu nedenle sevgili ayasofya eleştirlerinin ilk maddesi zaten pratikte yalan olmak üzere kanımca... (amiyane tabirimi mazur görürsünüz umarım)

ikinci maddeye kısmen katılıyorum, eğitimler daha yetkin olmalı...
misal yapı denetim eğitimine katıldım gectiğimiz dönemde ve tüm eğitim genelde işte onu yapıyorlardı onuda mahkemeye verdik, bu insaa edilecekti mahkeme kararıyla durdurduk, bu yıkılacaktı bir dilekce onuda engelledik seklinde mesleki değil siyasi gecti; kalan kısımda da ilgili olanların tümünün bildigi imar yönetmelik aynen powerpoint slaytlarında kes yapıştırla yerleştirilmiş metinlerden "okundu".
beklerdim ki okunmak yerine belli, sürekli kullanılan yada gözden kaçırılan maddelerin püf noktaları hukuki kolaylık yada açmazları konusunda bilgi verisin tecrübeli abi ve ablalarımızla bilgi paylaşımı için ortam yaratılsın. ancak bunun yerine 2 gün boyunca mevcut iktidarın muhalifi olduklarını anlatıp yönetmelik okudular yazık ki.

ikinci madde de görüsüne katılmadıgım nokta ise sevgili ayasofya, max revit acad suretrack ms project gibi programların eğitimlerinin kredilendirmeye dahil olmasıdır. bu kanımca yanlıştır. bu programlar tasarım araçlarıdır. tasarım icin kullanılan basit yada kompleks temel/ileri bilgilerin farklı varyasyon ve hızlarda icra edilmesi icin kullanılan birer araclardır. adı üzerinde bunlar amerikancada "design tool"dur. kredilendirilmesi gerekense araç değil bilgi olmalıdır.
öyleyse en basitinden bir gruplandırmayla yapı, proje yönetim yada tasarım bilgisi içermeyen yanlızca bu bilgi tiplerinin icrasında yardımcı olan aracların kullanımını anlatan dersler kanımca kredilendirilmemelidir. eğer kredilendiriliyorsa, o takdirde rapido ve mürekkeple proje çizim tekniklerininde anlatılacağı bir ders kredilendirilmek zorunda kalır ki hemen çoğunuz bunca eski moda bir şeyin eğitimi ne gibi bir mesleki gelişim sağlar diyerek itiraz edebilir ancak o da bir araçtır ve hiç kimse tercih edilmesi halinde tenkit edilemez...

ve üçüncü konu olan SMS konusunda da güncel iletisim yöntemlerini kullanılmasıdır ki, odamızın sms bilgilendirmelerini dogru ve etkin buluyorum. zira gerek bltenleri gerekse e-postalarımı okumaya çoğu zaman vakit/ fırsat bulamazken sayfalarca bülten yazısı yada satırlarca e-posta yerine tüm olayı 160 karakterde özetleyen ve yollandıgı anda neredeyse tüm alıcıların 1 kez okudugu bir sms sistemini yararlı buluyorum. ancak, elbette ki sizin gibi kısa mesaj almak istemeyen mimarlarında düşünülerek tercih hakkına saygı duyulması ve sizlere farklı kanallardan ulaşılması gerekir.

selamlar...