Tek Mesaj Görüntüle
Eski 27-12-2007, 14:38   #41
Metin Karadağ
Arkitera Üyesi

Hah şimdi geldim...

Az önce yarım bırakıp gitmiştim.

40 sendika ve meslek örgütünün SSGSS konusundaki ortak platformu yürüyüş ve basın açıklaması için; Pertevniyal Lisesi önünde toplaşıp, Unkapanı SSK önüne kadar yürüdük.

Basın açıklaması okundu ve Tabipler Odası yöneticileri konuşma yaptılar.

Şimdi geldim.

Yine yanlış anlama var gibi, çünkü "konu" SMG'nin dayandığı nedensel sürecle ilgili değil "uygulama alanında."

1999 yılından bu yana Mimarlık ve Eğitim Kurultayları boyunca tartışıldı da tartışıldı; meslek alanında ve eğitim alanında SMG süreci konusu.

2007'de uygulama sırasında keşfedilmiş şeyler değil bunlar...

Uygulama ve uyum konusu ve sorunu...

Ne Avrupa Birliği ülkelerinde ne de UİA'da 4 yıllık eğitim ile 130-160 kredi ile mezuniyeti kabul gören bir uygulama değil...

Zaten AB-Türkiye arasındaki karşılıklı yasaların taranması sürecine birkaç ay kala Y.Ö.K. "2005 Eylül Kararnamesi" ile okullardan mezuniyet sırasında diplomalara "... mesleği yapmaya hak kazanmıştır..." yerine "... alanında eğitim görmüştür..." yazmaya başladı. Yakalanmamak için...

O tarihte 32 ayrı başlık altındaki görüşülmeye başlayacak yasa gruplarından "ar-ge ve bilim...üniversiteler..." 3. sırada yer aldığı için bu uygulama yani "2005 Eylül Kararnamesi" alelacale yapıldı. Hatırlayın.

Yani özetle ne olmuş oluyor: "bizleri mimar olarak değil, 2-3 yıllık yapı meslek yüksek okulu mezunu olarak kabul ediyorlar..."

Çünkü mezuniyetimiz 130-160 krediye denk düşüyor.

AB mezuniyet ölçüsü 240-300 kredi!...

Bu yüzden yurt dışına gidenleri denk kabul etmiyorlar...

240-300 kredi ile mezun olan da hemen gidip mimar olarak çalışamıyor.

2 yıl staj görüyorlar.

Gerekli süreci tamamlayıncaya kadar izleyen "Kayıt Kabul Kurumu" onay verirse meslek sahibi ünvanını kullanabilir hale geliyor...

"Kayıt Kabul Kurumu" da üniversiteler, meslek odaları, öğrenciler ve ilgili bakanlıklar temsilcilerinden oluşan ama bu kurumlara karşı "bağımsız" bir yapı...

Aradaki fark nasıl tamamlanacak, az buz bir şey değil ki...

Çünkü süreç, topyekün ölçülebilir bir modeli dayatıyor...

Yani amaç, ilk elde mevcut olanaklar en verimli biçimde/adil bir uygulama ve yasal süreç üzerinde rayına oturtup hak kayıplarını en aza indirmek...

Ve eşitliği sağlamak...

Alıntı:
Orijinal metin phin tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Hazırlık için olmalı tabii, çünkü zaten avrupa birliği ile ilgili durumumuz çıkmaz bir durumda. Ama sürekli mesleki gelişimin mantığını bu nedene dayandırmış ki, bu dayanım çok mantıklı değil.

Mesleki gelişimin dayandırıldığı gerekçeler herkes tarafından kabul görüyor. Ama bizim ülkemizdeki mesleki durumumuzun yurtdışındaki meslekdaşlarımız ile pek alakası yok. Sorun burada.

Ayrıca konuşulmuş diğer bir konuda 2005 verilerine göre TR de şu anda yaklaşık olarak 5000 çinli mimarın çalıştığı ve bunların kredi vs bir zorunluluğu olmadığı imiş.